Na opravy panelových domů dá stát půl miliardy

Praha – Program Nový panel, z něhož se prostřednictví Státního fondu rozvoje bydlení financují opravy panelových domů, se v roce 2011 přece jen rozjede. Ministerstvu pro místní rozvoj se pro něj přesuny ve vlastním rozpočtu a ve spolupráci s dalšími resorty podařilo zajistit půl miliardy korun. Rozpočet ministerstva na rok 2011 přitom s těmito dotacemi původně vůbec nepočítal. S odvoláním na ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) to napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Jankovský míní, že program Panel je z hlediska budoucnosti prospěšný, přinejhorším fiskálně neutrální. „Proto jsme hledali prostředky, abychom i v příštím roce mohli program spustit. Jednorázově jsme schopni poskytnout dotace půl miliardy korun na opravy domů zhruba s 20 tisíci byty,“ řekl deníku ministr.

Půl miliardy? Jen kapka v moři

Nově nalezené peníze sice s revitalizací panelových sídlišť pomohou, ale podle Tomáše Fendrycha, prezidenta sdružení Centrum regenerace panelových domů, je to spíš kapka v moři. Paneláky spolknou daleko více peněz. Fendrych odhadl, že minimálně je potřebná miliarda, optimálně tak čtyři miliardy korun dotací ročně. Dotace úroků úvěrů programu Panel za devět let dosáhly 11,8 miliardy korun a pomohly opravit 334 tisíc bytů. Náklady oprav přesáhly 58 miliard korun.

Loni stát dotoval úroky z úvěrů na revitalizaci panelových domů částkou 2,6 miliardy korun. Letos se dotace kvůli globální krizi snížily na jednu miliardu korun, která se do 13. srpna rozdělila mezi 700 projektů. Pak se příjem žádostí zastavil.

Program Panel byl zahájen v roce 2001. Zahrnoval dotace úroků z úvěrů na projekty zateplení panelových domů. Cílem programu bylo motivovat vlastníky domů, což jsou především obce a bytová družstva, k celkové rekonstrukci, modernizaci a zateplení celých domů.

Z celkových 3,8 milionu bytů v Česku je v panelových domech 1,21 milionu. Celkovou rekonstrukcí zatím prošlo jen asi 35 procent z nich. Dokončit nebo zahájit rekonstrukce podle fondu rozvoje bydlení zbývá ještě u 1,8 milionu bytů.

Vydáno pod