Londýn bez hasičů nezůstane, bez BBC ale ano

Londýn – Britská metropole se v uplynulém týdnu se zatajeným dechem připravovala na dvoudenní stávku hasičů. Obavy budilo především to, že protest připadl na tradiční Noc ohňů, kdy se výjezdy hasičů běžně oproti normálu až zdvojnásobují. Hasiči ale nakonec dali za pravdu kritikům, kteří považovali stávku v tento den za nezodpovědnost, a protesty odvolali. Do práce tak dnes nepřišli pouze zaměstnanci televizní a rozhlasové BBC, kteří protestují proti úsporám.

Po velice intenzivních jednáních v noci hasičské odbory oznámily, že stávkovat nebudou. „Naslouchali jsme obavám o veřejnou bezpečnost a sledovali jsme práci soukromých hasičů, kteří měli chránit Londýňany,“ řekl k tomu v rozhovoru pro web BBC generální sekretář hasičských odborů Matt Wrack s tím, že se hasiči obávali, že by najatá agentura zasahovala proti případným požárům nekompetentně.

Na zrušení stávky už předtím tlačil premiér David Cameron, který protest označil za nezodpovědný, a distancoval se od něj i šéf labouristické opozice Ed Miliband. Za pravdu jim ve čtvrtek dal i soud, který hasičům nařídil, že nesmějí náhradním týmům bránit ve výjezdech.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

BBC netočí, osekává zpravodajství

Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytky stálo za zrušením stávky hasičů mimo jiné i to, že měla probíhat ve stejné době, kdy měla být ochromena i přední britská televizní a rozhlasová stanice BBC. Protest by tak neměl dostatečnou publicitu.

Na rozdíl od hasičů ale dnes novináři do stávky skutečně vstoupili. Práci přerušila asi pětina zaměstnanců BBC, stávkovat hodlají až do sobotního večera. Svůj nesouhlas se změnami v penzijním systému vyjadřují i známí televizní moderátoři BBC jako Fiona Bruceová a Kirsty Warková.

Zpravodajské relace dnes BBC vysílá jen v omezeném rozsahu. Pro diváky ráno nepřipravila žádné původní reportáže ani zprávy ze zahraničí. Dnes ráno se nevysílal na BBC Radio Four oblíbený ranní zpravodajský pořad Today, televizní zpravodajský kanál BBC News vysílá kromě krátkých zpráv jen již dříve natočené pořady. Během dne mají být zrušeny hlavní zpravodajské relace, stejně jako sledovaný publicistický pořad Newsnight. Další stávka má následovat za deset dní.

Zaměstnancům BBC se nelíbí navrhované změny příspěvků na penzi, které chce podnik kvůli úsporám prosadit. Vedení firmy počítá například s tím, že by zaměstnanci měli nárok na penzi až v 65 letech místo současných 60 let. Místo 6,5 procenta z hrubé mzdy by do penzijního systému přispívali 7,5 procenta a počítá se i se zavedením ročního stropu ve výši jednoho procenta z budoucího růstu té části platu, která je směrodatná pro výpočet penze. Právě o stropu je ale šéf BBC Mark Thompson ochoten jednat. Navrhuje změnu výpočtu příspěvků, která by brala v úvahu průměrný plat zaměstnance během jeho působnosti ve společnosti.

BBC tvrdí, že potřebuje zacelit deficit v penzijních plánech, který dosahuje 1,5 miliardy liber (asi 42 miliard korun). Fungující korporátní penzijní systém je přitom pro Brity klíčový. Státem vyplácené důchody jsou totiž minimální.