Bývalý bankovní šéf Moravec půjde na tři roky do vězení

Praha - Bývalý šéf Kreditní a průmyslové banky (KPB) Antonín Moravec půjde za porušování povinnosti při správě cizího majetku na tři roky do vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací pražský vrchní soud. Změnil tak verdikt pražského městského soudu, který mu před dvěma lety vyměřil pětiletý trest. Moravec na počátku 90. let poskytováním půjček svým firmám způsobil škodu téměř 200 milionů korun. Rozsudek, podle kterého bývalý ředitel zároveň nesmí pět let působit ve statutárních orgánech bank, je pravomocný. Moravec se může dovolat pouze k Nejvyššímu soudu.

Moravec v době, kdy působil jako generální ředitel a člen představenstva KPB, půjčil své společnosti Amex přes 191 milionů korun. V té době ale věděl, že firma nebude schopna úvěr splatit. Použil ho na zaplacení dluhů několika svých dalších společností.

Odvolací senát dnes zastavil stíhání za poškozování věřitele. Vzhledem k trestu, který Moravcovi uložil za první případ, by to podle něj bylo neúčelné. Poškozování věřitele podle státního zástupce dopustil tím, že si od ČSOB půjčil peníze na koupi stáčírny minerálních vod Ida, kterou pak vložil do své společnosti Amex, a akcie nechal převést na svoji manželku. ČSOB tak měl způsobit škodu přes 140 milionů korun. Banka však podle soudu mohla pravděpodobně získat alespoň část svých peněz zpět.

Rozhovor s Pavlem Štruncem (zdroj: ČT24)

Moravcův případ se táhne už od roku 1993, kdy Česká národní banka uvalila nucenou správu na Moravcovu KPB. O dva roky později se KPB ocitla v konkurzu. Zanechala po sobě dluhy asi 3,5 miliardy korun. Bývalý ředitel od počátku svoji vinu popíral. Tvrdil, že to byly na svoji dobu standardní obchody.

Soudní síň
Zdroj: ČT24