Z amerického trhu práce přicházejí hořkosladké novinky

Washington - Ekonomika Spojených států v říjnu vytvořila zhruba 151 tisíc pracovních míst, což je nejvíce za posledních pět měsíců. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 9,6 procenta, drží se tak vysoko nad dlouhodobým průměrem. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Přesto podle ekonomů čísla vyznívají poměrně optimisticky a pro hospodářství USA znamenají již několikátou dobrou zprávu v pořadí.

Soukromý sektor vytvořil zhruba 159 tisíc míst, naopak ve státní sféře kolem 8 tisíc míst zaniklo. Ministerstvo také zpřesnilo údaje za předchozí dva měsíce, kdy v americké ekonomice zaniklo asi o 110 tisíc míst méně, než se uvádělo původně.

„Je to velmi optimistická zpráva a přichází spolu s množství dalších docela dobrých zpráv,“ komentoval dnešní statistiku hlavní ekonom IHS Nariman Behravesh. „Vypadá to tak, že přibližně minulý měsíc se začaly údaje zlepšovat a ekonomika dostává hybný impuls,“ dodal. Nové údaje ocenil i prezident Barack Obama, který je považuje za povzbudivé. Nicméně i tak musí podle něj Amerika udělat pro zaměstnanost ještě mnoho.

Obama: USA musí konečně šlápnout na plyn

„Nemůžeme další dva roky vězet v blátě. Další země jako Čína nestagnují, takže my nemůžeme stagnovat také. Musíme se pohnout vpřed,“ zdůraznil Obama.

Právě obavy z nedobré situace na trhu práce byly hlavním důvodem, který ve středu americkou centrální banku (Fed) přiměl k zahájení druhé fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Fed je připraven do poloviny příštího roku napumpovat do ekonomiky dalších 600 miliard dolarů, s reinvesticemi pak až 900 miliard dolarů. USA za povzbuzování své ekonomiky sklidily kritiku ekonomů i ostatních zemí světa. Jejich politika se nelíbí například Německu, Čína hovoří o tom, že americká podpora růstu tištěním nových peněz může vést k nové globální krizi.

Americký prezident dne suznal porážku ve volbách.
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak