Unijní státy musí vrátit kvůli chybám dotace za 15 miliard korun

Brusel - Zemědělské dotace za skoro 15 miliard korun (578,5 milionu eur) musí vrátit celkem 19 členských států Evropské unie. Peníze musí unijní státy vracet kvůli nedodržení pravidel EU při jejich využití. Z toho Česko má vrátit asi 17 milionů korun (670 tisíc eur) kvůli nedostatečné kontrole vyvážených surovin, informovala Evropská komise.

Zdaleka největším „hříšníkem“ jsou Řekové, kteří musí vrátit celkem 350 milionů eur, tedy více než osm miliard korun. Drtivou většinu této částky tvoří pochybení řecké vlády při odvozování dotací podle výměry zemědělské půdy. Ovšem Evropská komise objevila nedostatky i v případě řeckého kontrolního systému využívání dotací, dodal místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež.

eurokomisař pro zemědělství Dacian Cioloş

„Nepolevujeme v úsilí o zajištění co nejlepší kontroly způsobu, jakým jsou vynakládány peníze na podporu zemědělství, abychom ověřili, že se penězi daňových poplatníků neplýtvá.“

Telefonát Jiřího Papeže (zdroj: ČT24)

Částku v druhé nejvyšší hodnotě musí paradoxně vrátit Rumunsko, a to za pochybení, která se udála v době, kdy byl tamním ministrem zemědělství právě současný eurokomisař. Bukurešť musí do Bruselu vrátit téměř 42 milionů eur, tedy zhruba jednu miliardu korun. Jde přitom o podobné prohřešky jako v řeckém případě.