20procentní nezaměstnanost mladých už bude brzy minulostí

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chystá novinku. Hodlá se poprat s nezaměstnaností mladých lidí, která se pohybuje příliš vysoko – nad dvaceti procenty. Pomoci mu k tomu má projekt Praxe pro mladé do 30 let. Ten ministerstvu umožní dotovat zaměstnavatelům mzdu až po dobu jednoho roku. Před samotnou praxí může navíc úřad práce uchazečům zajistit rekvalifikaci pro daný obor.

Práci má najít polovina mladých zaregistrovaných na úřadech práce

mluvčí MPSV Viktorie Plívová

„Úřad práce provede výběr motivovaných uchazečů o zaměstnání do věku 30 let a zároveň evidovaných déle než pět měsíců a zařadí je do praxe, která zahrnuje poradensko-vzdělávací část a pracovní úvazek u vybraného zaměstnavatele.“

Finance na projekt půjdou z prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti. Přispívání státu na platy pro mladé lidi půjde z dotací na takzvaná společensky účelná pracovní místa. Z nich se zaměstnavatelům, kteří přijmou určitého uchazeče o práci, dotuje mzda pro zaměstnance.

Připravovaný program mladým zajistí pracovní úvazek na dobu šesti až 12 měsíců. Lidé by měli tuto praxi absolvovat především v soukromých firmách. Projektu se zúčastní pět tisíc lidí, které evidují úřady práce. „Při úspěšnosti 50 procent bude mít opatření dopad na 2500 mladých,“ dodává Plívová. Míra nezaměstnanosti mladých lidí přitom podle ní dosahuje 22 procent.

Nejde o první takový program. S podobnými projekty přicházely některé úřady práce již dříve. Například v letech 2005 a 2006 podobný projekt organizoval Úřad práce v Mělníku. Byl ovšem omezen na mladé lidi do 25 let a nebyla u něj podmínka pěti měsíců strávených v evidenci úřadu práce.

Stát hledá úspory i u příspěvků pro postižené

Jednu skupinu stát podporuje, druhé bere. Tak je tomu i v návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) o příspěvku na benzin pro postižené. Příspěvky na provoz automobilu či motocyklu vláda kvůli úsporným opatřením omezila už v letošním roce. Drábek ale připravil vyhlášku, která by letošní pravidla pro příspěvky na benzin zachovala i v roce 2011. Ušetřit tak chce 600 milionů korun. Národní rada osob se zdravotním postižením proti záměru bude protestovat.

Ve zprávě k návrhu vyhlášky je zmíněna i varianta úplného zrušení příspěvku, což by státu přineslo 1,2 miliardy korun. V tom případě je ale „rizikem silná nepopularita i nepatrně restriktivních opatření mezi osobami se zdravotním postižením“, uvádějí autoři návrhu. Ministerstvo už prosadilo snížení příspěvku na péči na příští rok a sociálního příplatku, za což sklízí kritiku z řad organizací zabývajících se ochranou postižených.

Vydáno pod