Izraelci ničí Palestincům olivové živobytí

Jeruzalém – Aktuálním symbolem izraelsko-palestinského konfliktu je olivovník. Národy spolu totiž vedou válku doslova o olivy. Izraelci totiž začali ničit olivové háje palestinských farmářů. Olivovníky kácí, zapalují a polévají chemikáliemi. Jak Židé, tak palestinští Arabové tak nechtějí ustoupit v boji o Západní břeh Jordánu. Oba národy jsou na prodeji oliv existenčně závislé. Palestinci se snaží háje obnovovat, jde to ale pomalu.

Palestinské rodiny nemají  z čeho žít

„Židovští osadníci mi ze země vytáhli 235 stromů. Něco také vypálili,“ stěžuje si palestinský zemědělec Husam Aydah. Rodině Shabany zase loni zničili veškerou úrodu. Letos se tak musela spolehnout na pomoc mezinárodní organizace Rabíni za lidská práva, která Palestince aktivně podporuje v obraně zemědělské půdy.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Organizace Rabíni sice uznává biblické právo Židů na Izrael, Palestinci ale podle ní mají také právo žit v klidu a míru. „Ty incidenty jsou ale často velmi nepřístupné pro třetí stranu, a to ztěžuje práci mezinárodním organizacím,“ tvrdí David Haivri z organizace.

Izraelci o území bojovat budou - vše kvůli Bibli

Irena Kalhousová, analytička z Pražského institutu pro bezpečnostní studia

„V poslední době je ta situace poměrně vyhrocená, takže na obou stranách dochází k násilí. Viděli jsme napadání židovských osadníků například v autech, a na druhé straně zase vidíme židovské osadníky napadat například mešity, anebo například olivové háje.“

Konflikt by podle odborníků vyřešil dokument, který by zavázal Izraelce k tomu, aby opustili palestinské území. Židovští osadníci jsou ale přesvědčeni, že už dokument mají, a to daleko důležitější. „Ano, jsme tu na základě dokumentu. Ten dokument je Písmo svaté a jmenuje se Bible,“ rozčiluje se izraelský osadník s peruánskými předky Yaakov El Janan.

Ničení olivových hájů trvá už měsíc. Jen v posledním týdnu bylo zničeno přes tři tisíce stromů. Konec konfliktů je ale v nedohlednu.