ČEZ popírá, že by chtěl nakupovat elektrárny v potížích

Praha – Energetická skupina ČEZ tvrdí, že neplánuje kupovat další solární elektrárny, ani o tom neuvažuje. Firma prý ve fotovoltaice jen dokončuje své nynější projekty, uvedl její mluvčí Ladislav Kříž. To ale koliduje s vyjádřením majitele solární elektrárny Martina Langa, který tvrdí, že mu ČEZ nabízel, že jeho společnost koupí pod cenou. Podle ČEZ jsou informace o jeho snaze odkupovat fotovoltaické projekty „záměrně šířenou nepravdou ze strany vlastníků solárních elektráren“, kteří si chtějí zachovat své příjmy.

ČEZ chce skoupit krachující projekty, tvrdí někteří fotovoltaici

Podle informací ČT měl ČEZ oslovovat vlastníky solárních elektráren s nabídkou na odkoupení. Solárníci totiž tvrdí, že je návrh vlády na zavedení daně ve výši 26 procent a jiné zákony omezující podporu obnovitelných zdrojů energie v mnohých případech zničí. Pro ČEZ by tak bylo možné koupit některé elektrárny pod pořizovacími náklady. To, že jde o vhodné období k takovým krokům, potvrzují i někteří právníci.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž:

„ČEZ dokončuje jen své stávající projekty a od poloviny letošního roku s nikým o koupi dalších nejedná, tedy dávno předtím, než se začalo diskutovat o problému fotovoltaických elektráren, natož než se objevila vůbec zmínka o možnosti zdanění abnormálních výnosů z těchto elektráren.“

ČEZ do konce roku hodlá v Česku zahájit zkušební provoz ve fotovoltaických elektrárnách o instalovaném výkonu zhruba 100 megawattů, uvedl dnes Kříž. Firma by tak měla mít solární elektrárny s instalovaným výkonem zhruba 120 megawattů a tržní podíl mezi sedmi a osmi procenty. Firmy v první půlce roku zastavila projekty solárních elektráren v uhelných elektrárnách Chvaletice, Tušimice a Prunéřov o výkonu až 300 megawattů, aby nepodporovala nárůst těchto zdrojů. „(ČEZ) realizoval jen nákup elektráren, kde bylo již naprosto jasno, že budou realizovány i bez ČEZu a finanční prostředky mohou odplynout zcela mimo ČR,“ doplnil Kříž.

Vládní návrhy prý fotovoltaiku zničí

Česká fotovoltaická průmyslová asociace varuje, že hlavně zdanění bude pro malé investory zničující. Daň 26 procent na solární elektřinu podle asociace poškodí zhruba 1 450 firem. Mnoho investorů za své fotovoltaické projekty ručí bankám majetkem a zavedení daně jim způsobí existenční problémy, uvedl v pátek prezident asociace František Smolka, když asi stovka investorů do solárních elektráren protestovala před Poslaneckou sněmovnou proti možnému schválení daně.