Nezaměstnanost stagnuje, absolventi však nacházejí práci

Praha – V Česku už není ani půl milionu nezaměstnaných osob. Na takové úrovni byla nezaměstnanost naposledy před rokem. Pracovní úřady v říjnu registrovaly 495 tisíc nezaměstnaných, tedy o pět tisíc méně než v září. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 8,5 procenta, vyplývá z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Analytici jsou však zklamaní, očekávali pokles. Český statistický úřad skepsi nesdílí. Nezaměstnanost podle něj stagnuje navzdory přílivu čerstvích absolventů na trh práce.

Ministerstvo sice očekávalo, že míra nezaměstanosti v říjnu klesne alespoň o desetinu procenta, výsledky přesto považuje za dobré. „I v meziročním srovnání si myslím, že byl potvrzen trend postupného snižování nezaměstnanosti,“ podtrhl vrchní ředitel Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce resortu práce Karel Machotka.

Ekonomové už ale tak nadšení nejsou, vzniká podle nich zatím jen málo nových pracovních míst. „Úbytek nezaměstnaných je velice pomalý - a co hůř, vidíme stále relativně malou nabídku nových pracovních míst. Ta je dokonce nižší než před rokem a oproti minulému měsíci se také snížila, což já osobně považuji za varovný signál toho, že české oživení sice probíhá, ale je příliš slabé na to, aby ve větším množství vytvářelo nová pracovní místa a přispívalo tím k výraznějšímu snižování nezaměstnanosti,“ varoval ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Existuje práce pro 34 tisíc lidí

O jedno pracovní místo se nyní uchází zhruba 14,7 uchazeče. Volných pracovních míst úřady evidovaly ke konci října téměř 34 tisíc. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 62 úřadů práce, naproti tomu 15 úřadů hlásilo nárůst.

Český statistický úřad svoje statistiky dnes vydal také. Ten ale vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce. To se projevuje především v rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly přesto podobné.

Úřad mluví o stagnaci nezaměstnanosti také. Ve třetím čtvrtletí se podle jeho výsledků usídlila na 7,2 procenta. Stagnace počtu nezaměstnaných i v době, kdy na pracovní trh přicházejí absolventi škol, podle něj ukazuje na postupné zlepšování situace na trhu práce.

Lidem se práce hledá lépe, bude ale hůř

Martin Lobotka, analytik České spořitelny

„Sezonní práce se utlumují, to bude ten důvod, proč bude nezaměstnanost do konce roku růst dále až na 9 procent.“

Předběžné výsledky úřadu také potvrzují podstatné zpomalení meziročního poklesu zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnaných očištěný od sezónních vlivů se totiž proti předchozímu čtvrtletí zvýšil o 17 tisíc lidí. Právě sezonní vlivy ale zkomplikují podle analytiků pokles nezaměstnanosti v dalších měsících.