Přebytek českého zahraničního obchodu táhne průmyslové zboží

Praha – Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 12,4 miliardy korun, což je meziročně o 4,5 miliardy korun méně. Vývoz si meziročně polepšil o téměř 18 procent, dovoz na tom byl ale lépe s pětinovým růstem. Nepříznivě meziročně zapůsobil nižší přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky a hlubší deficit obchodu s minerálními palivy. Informaci přinesl Český statistický úřad.

Zahraniční obchod drží průmyslové zboží

Horší bilanci v září vykázaly stroje a dopravní prostředky, u kterých kladné saldo zahraničního obchodu kleslo na 4,9 miliardy korun. V případě minerálních paliv se schodek prohloubil o tři miliardy korun. U polotovarů a materiálů se zářijový přebytek snížil o 0,7 miliardy korun.

Česku se naopak dařilo v obchodování s průmyslovým spotřebním zbožím. Tam přebytek vzrostl o tři miliardy. Deficit se v září zmenšil v obchodě s potravinami a živými zvířaty. Bilance obchodu s chemickými výrobky, která byla v deficitu 7,7 miliardy korun, a přebytek 0,1 miliardy korun v obchodu s nápoji a tabákem zůstaly na úrovni loňského září.

Český statistický úřad

„Dovoz rostl rychleji než vývoz již sedmý měsíc. Obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 74,1 miliardy korun na 450,9 miliardy korun a představoval nejvyšší zářijovou hodnotu obratu od vstupu České republiky do EU.“