Chcete podporu? Zametejte chodníky, vzkázala britská vláda nezaměstnaným

Londýn – Kontroverzi vyvolal ve Velké Británii záměr vlády zpřísnit podmínky pro pomoc v nezaměstnanosti. Britové, kteří notoricky odmítají chodit do práce, budou podle něj muset vykonávat veřejně prospěšné práce pro obec, kde bydlí, a to celý měsíc a zadarmo. Těm, kteří tuto podmínku nesplní, stát odepře podporu v nezaměstnanosti.

Návrh je součástí reformy systému sociálního zabezpečení, kterou ve čtvrtek předloží ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Iain Duncan Smith. Vláda ve snaze snížit deficit omezí rozpočty jednotlivých ministerstev během čtyř let o pětinu. Náklady na sociální péči chce ročně snížit o 18 miliard liber. Už dřív oznámila omezení příspěvků na bydlení a přísnější prověrky lidí pobírajících příspěvky pro tělesně postižené.

Podle nových návrhů budou muset dlouhodobě nezaměstnaní pracovat čtyři týdny 30 hodin týdně. O zařazení do těchto pracovních turnusů budou rozhodovat poradci na pracovních úřadech, pokud dojdou k názoru, že nezaměstnaný si potřebuje podle Duncana Smithe „osvojit návyky a rutinu zaměstnání“.

Nezaměstnaní v Británii budou muset pracovat (zdroj: ČT24)

O konkrétní práci pak rozhodnou místní rady. Má se jednat například o úklid ulic nebo zahradnické práce v parcích. Pokud se nezaměstnaní nepodřídí, přijdou na tři měsíce o podporu ve výši 65 liber týdně.

Nezaměstnaní doplácejí na krizi, tvrdí opozice

Opozice ale nový recept vlády na boj s vysokou nezaměstnaností ostře kritizuje. Práce podle ní v době ekonomické krize prostě není. „Konzervativci se zaměřují na ty, kdo se práci vyhýbají, ale nenabízejí nic těm, kdo práci shánějí. Na každé místo, které se objeví, je pět žadatelů,“ zdůraznil stínový ministr práce a důchodů Douglas Alexander.

Vládní konzervativci ale podobná tvrzení odmítají. Oponují tím, že nemají na vybranou. „Máme pět milionů lidí na podpoře v nezaměstnanosti, a z toho jeden a půl milionu těch, kteří z posledních deseti let devět let nepracovali. Musíme to řešit,“ uvedl ministr zahraničí William Hague.

Program nemá odhalit jen notorické lenochy, ale taky ty, kteří si podporou vylepšují příjmy z práce načerno. Neméně důležitý má být také příklad příštím generacím. V rodinách, kde vůbec nikdo nepracuje, totiž v Británii vyrůstá 1,9 milionu dětí.