Polské cestovní kanceláře stojí nad propastí

Varšava - V Polsku vyhlásila úpadek cestovní kancelář Orbis Travel - nejznámější, nejstarší a nejpopulárnější cestovní kancelář. Fond Enterprise Investors koupil Orbis Travel od hotelové skupiny Orbis začátkem letošního roku. Patří mu mimo jiné největší podíl v české firmě vyrábějící antivirové programy AVG Technologies, vlastní podíl také ve společnosti Kofola. Polským cestovním kancelářím se však nedaří jako celku, na pokraji bankrotu se nachází každá dvacátá.

Krach solidní firmy s devadesátiletou tradicí Poláky šokoval. Jenže prakticky nikdo nevěděl, že Orbis je na dně a jeho kasa je prázdná. Se sbalenými kufry na vysněnou dovolenou neodletělo přes dva tisíce osob. Cesty k moři za sluncem s Orbisem jsou tak už minulostí.

„Bezprostřední příčinou bylo, že většinový podílník fond Enterprise Investors se nerozhodl zvýšit kapitál společnosti,“ zdůvodnil bankrot mluvčí Orbisu Michal Olbrychowski. Orbis přitom není jedinou společností v cestovním ruchu, která vyhlásila úpadek. Před ní nepřežily například Selectours anebo Kopernik. Ale až teprve krach Orbisu otřásl důvěrou Poláků v cestovní kanceláře.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Na hranici bankrotu každá dvacátá polská cestovka

Experti z oblasti cestovního ruchu tvrdí, že na hranici bankrotu je teď každá dvacátá polská cestovka, neboť finanční problémy má 76 procent z nich. Po nepříliš vydařené sezóně má potíže stále více kanceláří. Na celostátním seznamu dlužníků se již ocitlo 134 polských cestovních kanceláří a jejich počet dále roste. „Nepamatuji si, že by někdy tak rychle přibývalo zadlužených kanceláří,“ říká Andrzej Kulik ze Státního registru dluhů.

Navíc letošní rok nebyl pro polské cestovky příznivý. Sopečný prach, letní povodně na jihu země a nakonec i horší finanční podmínky rodin způsobily, že bylo letos prodáno o zhruba 15 procent méně zahraničních zájezdů než loni. „Firma může mít ztráty delší čas a čekat na zisk třeba i několik let, v případě cestovek to ale neplatí,“ vysvětluje Slawomir Grzelczak z Podnikatelského centra.

V současnosti působí v oblasti polského cestovního ruchu 2600 firem, přičemž padesátka z nich platí za velké cestovní společnosti celostátního významu. Další bankroty experti nevylučují, naopak je v brzké době předpovídají.

  • Orbis Travel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2089/208864.jpg
  • Sopečný mrak nad Islandem autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1651/165085.jpg