USA volají po jednotě G20, nebudou prý zneužívat dolaru

Soul - První den summitu G20 začal snahou Spojených států o oživení někdejší jednoty této skupiny nejvýznamnějších zemí vyspělého světa a mladých tržních ekonomik. Současně pak šéf amerických financí Timothy Geithner ujistil partnery, že Washington se ve své snaze podpořit růst domácí ekonomiky nebude uchylovat k oslabování dolaru. Prezident USA Barack Obama navíc doufá, že se hlavy G20 shodnou na krocích k vyváženějšímu růstu. Podle vyjednavačů však výsledkem summitu bude zřejmě jen další vágní dohoda na široké hospodářské spolupráci.

K odmítnutí záměrného oslabení dolaru přimělo Geithnera vyjádření bývalého šéfa americké centrální banky (Fed) Alana Greenspana, který v listu Financial Times bez podrobnějšího vysvětlení napsal, že USA stejně jako Čína sledují politiku oslabování domácí měny. Jeho slova dále zostřují napětí mezi USA a zbytkem G20 v otázce rozhodnutí Fedu podpořit slabou americkou ekonomiku důraznou injekcí nových peněz, která může oslabit dolar, a tak zpevnit kurzy jiných měn.

Americko-čínské vztahy na summitu G20

Barack Obama, americký prezident:

''Jako dvě přední světové ekonomiky máme zvláštní povinnost zabývat se zajištěním silného, vyrovnaného a udržitelného růstu."

Chu Ťin-tchao, čínský prezident:

„Čínská strana je připravena spolupracovat s USA, zlepšit komunikaci a spolupráci, abychom mohli pokročit kupředu.“

„Řada lidí v poslední době kritizovala americkou měnovou politiku Spojených států. Dovolte mi říct jen jedno – je v zájmu všech, aby americká ekonomika zase jela na plný plyn. Je to mimořádně důležité jak pro Asii, tak i Evropu,“ uvedl britský ministr financí George Osborne.

Geithner: USA záměrně neoslabí svou měnu jako Čína

Záměrné oslabování vlastní měny, které praktikuje zejména Čína, vyvolává podobnou reakci u jiných zemí, což může přerůst do „měnové války“. „USA to nikdy dělat nebudou,“ uvedl Geithner v reakci na Greenspanovu poznámku v rozhovoru s televizí CNBC. „Nikdy nebudeme usilovat o oslabení naší měny, jakožto nástroj k získání konkurenční výhody nebo k růstu ekonomiky,“ dodal ministr. Jak však upozornil Pavel Hnát, ekonom z Katedry světové ekonomiky VŠE, podhodnocování měny je běžný nástroj, který v nedávné minulosti využilo například i Česko.

Geithner zároveň kritizoval Čínu za příliš rychlý ekonomický růst, který vyvolává inflační tlaky. Čínská inflace v říjnu vzrostla na více než dvouleté maximum.

Robert Mikoláš, zpravodaj Českého rozhlasu:

„Chu Ťin-Tchao ještě před summitem ostatním světovým politikům, nejen tedy směrem k USA, jasně vzkázal, věnujte se vlastním problémům. Nesvalujte vinu na druhé, tedy na Čínu. Nelze mluvit o nějaké měnové válce, ale tlak na Peking je ze všech stran velký, právě kvůli podhodnocenému jüanu.“

Celá řada zemí včetně Číny a Německa pak podrobuje ostré kritice záměr Fedu nakupovat ve velkém rozsahu vládní dluhopisy. Vládnou obavy, že to povede k destabilizaci finančních trhů, růstu inflace a nafukování nových cenových „bublin“ investičních aktiv jako akcií nebo komodit. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes před novináři prohlásil, že lídři G20 by měli na summitu položit Obamovi otázku, proč se Fed rozhodl v letošním roce zopakovat loňské kvantitativní uvolňování.

Cíle summitu: zmírnění měnového napětí a objasnění oslabování měn

Podle lídrů summit zmírní napětí kvůli směnným kurzům a vyjasní podezření ohledně nekalého oslabování některých měn v zájmu podpory exportu a celé ekonomiky. Prezident Obama vyzval partnery, aby se zaměřili na program podpory vyváženého růstu, na jehož vypracování se dohodl loňský summit v Pittsburghu. „Nemyslím si, že je to kontroverzní návrh,“ řekl Obama po schůzce s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem.

Pavel Hnát, ekonom, VŠE:

„Skutečné efekty jednání zemí G20 se zatím příliš nedostavují. Ale samozřejmě zreformovat globální finanční systém je těžký úkol. U skupiny G20 je však důležitá symbolika, že jsme konečně do “globální„ vlády pustili i velké rozvíjející se trhy.“

Ke dvoudenní vrcholné schůzce v Soulu se nejvyšší představitelé G20 sešli v naději, že se jim podaří posunout za obecné přísliby spolupráce a vytyčit konkrétnější cesty ke zmírnění dlouhodobých nerovnováh v globální ekonomice a obchodu. V poslední době však mezi mocnostmi z Asie, Evropy a západní polokoule vznikly kvůli kurzům měn a ekonomické politice silné třecí plochy. V ostrých vyjádřeních minulých dní se už téměř zcela vytratila jednota, která provázela rozhovory G20 v době hluboké finanční krize let 2008 a 2009.

Soul - nejen centrum diplomacie, ale i demonstrací

V Soulu se kromě vyjednávání začalo i demonstrovat. Tamní lidé jsou totiž zásadně proti konání summitu. Policie zadržela protestující ženu, která se snažila dát svůj nesouhlas najevo tím, že se chtěla zapálit. Ale strážníci zasáhli včas. „Lidé zvýšili ohlasy proti konání summitu mezi Jižní Koreou a USA a také summitu G20, který dnes začal. Sešli jsme se, abychom vyjádřili nesouhlas s bilaterálním summitem, který nezohledňuje naše veřejné zájmy,“ uvedl viceprezident Nové progresivní strany Pcha Jung-Ťin.

Zvýšená bezpečnost byla zavedena už před samotným konáním summitu - oplocení celého objektu a důkladnější kontroly na letišti. Soul chce ale bezpečností opatření ještě zvýšit kvůli obavám z násilných protestů.