O růžový diamant se strhla aukční bitka, padl 833milionový rekord

Ženeva - Růžový diamant, jeden z nejcennějších drahých kamenů, již našel svého nového majitele. Ten za něj byl ochotný vydat rekordní sumu 45,44 milionu švýcarských franků, což je v přepočtu téměř 833 milionů korun. V dražbě ho dnes v Ženevě nabídl aukční dům Sotheby's, a překonal tak dosavadní maximum konkurenční síně Christie's, která vydražila modrý drahokam Wittelsbach-Graff za 24,3 milionů dolarů (zhruba 444 milionů korun).

Původně byla přitom cena za růžový diamant odhadována na 38 milionů dolarů, v přepočtu téměř 680 milionů korun. Konečná částka navíc téměř dvojnásobně překonala dosavadní „Wittelsbachův-Graffův“ světový rekord. Novým majitelem diamantu se podle agentury AP stal britský obchodník s drahými kameny Laurence Graff.

David Bennett, vedoucí divize šperků aukční síně Sotheby's

„Bezpochyby jde o jeden z nejcennějších diamantů, které se objevily na aukcích za víc než 30 let. Co ho činí tak mimořádně vzácným, je kombinace výjimečné barvy a čistoty s klasickým vybroušením. Takto intenzivně růžový diamant s 24 karáty je téměř neznámý.“

Studio 6: Diamant na prodej (zdroj: ČT24)

Barevné diamanty přitom patří mezi nejžádanější zboží na trhu drahých kamenů. Výše zmíněný má navíc za sebou dlouho historii. Před 60 lety ho prodal klenotník Harry Winston a od té doby byl v soukromých sbírkách.

„Je součástí velmi malé skupiny diamantů známých jako 'Typ 2A'. Patří sem méně než dvě procenta světových diamantů, které jsou chemicky nejčistší,“ říká o diamantu vedoucí divize šperků aukční síně Sotheby's David Bennett. Bezchybný ale úplně není - putováním na něm vznikl okem neviditelný šrám. Důkladné vyleštění prý vše vyřeší.

Nabídka růžového diamantu byla vrcholem dražby pořádané aukční síní Sotheby's, při které si mohli solventní zájemci pořídit některý z 550 nabízených drahých kamenů a šperků.