Čerstvé nebo z mrazáku? Potraviny by měl nově prozradit už název

Praha - Potravinářská komora chce rozšířit sortiment zboží, které můžou obchodníci označovat přívlastkem „čerstvé“. Spolu s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze už proto připravuje nové metody určování čerstvosti, které by pak byly promítnuty v legislativě. V budoucnu by se tak zákazníci v obchodech mohli běžně setkávat s „čerstvým pečivem“ nebo třeba „čerstvými rybami“.

„V obchodních sítích je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná,“ vysvětlil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. „Jde například o 'čerstvé' pečivo, které je vyrobené z mražených polotovarů, nebo o 'čerstvé' ryby, které se získávají rozmrazením,“ dodal.

Už dnes mohou obchodníci v česku označení „čerstvé“ používat, zatím však jen u některých druhů zboží jako například máslo, vejce, ovoce či zelenina. „Jako potravinářská komora se domníváme, že by bylo vhodné vytvořit systém, který by umožňoval použití přívlastku 'čerstvé' u více komodit,“ uvedl Toman. Důležité je podle něj zejména stanovit podmínky pro užívání termínu „čerstvé“.

Komentář Miroslava Koberny (zdroj: ČT24)

Nová pravidla by měla zvýšit kvalitu

Podmínka použití přívlastku „čerstvé“ by se podle Potravinářské komory měla vztahovat ke způsobu zpracování výrobku a maximální době mezi zpracováním, výrobou a prodejem spotřebiteli. „Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin. Současný systém je diskriminuje tím, že nemohou účinně prezentovat svou snahu o zkrácení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin,“ dodal Toman.

Nejproblémovější jsou v tomto směru nebalené potraviny jako například pečivo, maso, ryby, ovoce a zelenina, míní zástupci Potravinářské komory. U většiny těchto komodit by mělo být možné analyticky spolehlivě určit, zda výrobek byl, nebo nebyl před prodejem v maloobchodě zamražen. Vysoká škola chemicko-technologická se nyní zabývá stanovením znaků čerstvosti a metodám jejího určování.

Příslušná pravidla by pak podle Potravinářské komory měla být promítnuta do legislativy. „Mohlo by to začít fungovat během prvního čtvrtletí příštího roku,“ přeje si Toman. Projekt má podle něj podporu ministerstva zemědělství.