Gazpromněfť má zálusk na čerpací stanice v Česku

Moskva – Rusko má zálusk na další čerpací stanice pohonných hmot v České republice. Ruská společnost Gazpromněfť, která tvoří součást plynárenského gigantu Gazprom, chce totiž některé z nich koupit. Rusové již o tomto zájmu informovali Čechy na mezivládní úrovni. Píše o tom dnešní E15. O jaké stanice má firma zájem, však zatím není jasné. Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka ale posilování ruských firem na trhu čerpacích stanic českou energetiku neohrozí. Přítomnost ruských společností může dokonce přinést vyšší bezpečnost, protože tyto firmy si dokážou dodávky ropy zajistit.

Trh čerpacích stanic v Česku se v průběhu času mění, připomíná odborník ze společnosti Benzina Václav Loula. „Stávající provozovatelé by bezpochyby případnou nabídku důkladně posuzovali,“ říká Loula. Podle něj například státní společnost Čepro zvažuje prodej více než 190 čerpacích stanic EuroOil. Zda by byl český stát ochotný prodávat benzinky ruské státní firmě, je však otázkou. Na prodej stanic EuroOil by bylo nutné vyhlásit výběrové řízení.

Rusko nás neohrozí, naopak může zvýšit energetickou bezpečnost 

předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček o vstupu Rusů

„Nemyslím si, že by to bylo jakékoliv nebezpečí.“

Na tuzemském trhu už působí ruský soukromý Lukoil. Gazpromněfť by se tak stal již druhou ruskou firmou u nás. Lukoil v Česku vlastní více než 40 čerpacích stanic. Ruské energetické firmy dlouhodobě usilují o expanzi na trhy ve střední Evropě, kam již dodávají ropu i plyn, což vyvolává obavu ze zvyšování energetické závislosti na Rusku. To ale Indráček vyvrací.

V oblasti možnosti akvizic na domácím trhu Indráček upozorňuje na současný trend velkých ropných společností zbavovat se maloobchodu. Čistě teoreticky by tedy mohly mít zájem prodat své čerpací stanice společnosti jako Shell či Agip. Rusové by mohli pro začátek uvažovat i o menších sítích. Tam by se mohlo jednat například o Slovnaft, který má na českém trhu méně než třicet stanic.

odborník ze společnosti Benzina Václav Loula

„Je to normální vývoj. Některé společnosti se čas od času rozhodnou, že v některé komoditě je pro ně výhodnější trh opustit.“

V minulosti například síť Esso převzal Agip. Aral zase přešel pod značku OMV a Conoco skončilo u ruského Lukoilu. Zástupce Gazpromu v Česku Roald Piskoppel uvedl, že vstup na trh země Evropské unie by nebyl pro Gazpromněfť jednoduchou záležitostí a jeho příprava by si vyžádala dva až tři roky.

Společnost Gazpromněfť vznikla v roce 2006 z bývalé Sibněfti poté, co kontrolní balík akcií koupil plynárenský Gazprom. Od počátku měla strategický úkol dobýt pozice na globálním trhu. Gazpromněfť vlastní více než 1500 čerpacích stanic převážně v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu.

  • U benzinové pumpy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1686/168514.jpg
  • Gazprom autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1747/174650.jpg