Český poplatek za pronájem pevných linek klesá k unijnímu průměru

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) snížil maximální ceny, za které může Telefónica O2 pronajímat své pevné linky konkurenci. Měsíční poplatky klesnou v průměru o deset procent, jednorázové poplatky o 2,4 procenta. Měsíční paušální poplatek za pronájem jedné pevné linky bude tedy nově 242 korun bez DPH a za sdílený přístup zaplatí operátor Telefónice 41 korun.

„V mezinárodním srovnání se Česká republika po opakovaném snížení maximálních cen dostává měsíční cenou plného zpřístupnění mírně nad průměr EU a měsíční cenou sdíleného zpřístupnění mírně pod průměr,“ uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák.

Od poplatku za pronájem linky se odvíjí cena, za kterou může konkurence nabízet služby koncovým zákazníkům. Většinou na pronajatých linkách konkurenční firmy poskytují připojení k internetu prostřednictvím technologie ADSL.

Z české budky si zavoláte dráž než ze zahraniční

Navíc podle srovnání ČTÚ je telefonování z veřejných telefonních automatů v Česku dražší, než činí průměr Evropské unie. Úřad uvádí, že tříminutový místní hovor ve špičce vyjde v ČR na 60 eurocentů (zhruba 14,8 koruny), zatímco evropský průměr je necelých 50 centů. Také v dalších deseti unijních zemích je cena volání nad průměrem EU.

Za hovor zaplatí telefonující nejvíce v Belgii a Irsku, kde si telefonní automat strhne 1,5 eura, respektive jedno euro. Nejlevnější hovory v tomto srovnání jsou naopak ve Velké Británii, Řecku, v Litvě nebo Lucembursku.