Těžkosti ve velkoobchodě ukously ČEZu z bonity

Londýn – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila hodnocení úvěrového profilu elektrárenské společnosti ČEZ na bbb+ ze známky a-. Propad úvěrového ratingu, tedy hodnocení důvěryhodnosti společnosti v oblasti splácení dluhů, zdůvodnila vyhlídkami na slabé velkoobchodní ceny elektřiny na českém trhu. Rating dlouhodobých závazků ČEZu nicméně zůstává na stupni A- se stabilním výhledem.

S&P se obává, že se v nadcházejících měsících zhorší finanční profil elektrárenského gigantu. „Klíčovým faktorem předpokládaného oslabení úvěrového profilu jsou stlačené budoucí ceny na velkoobchodním trhu, které naznačují pokračující obtížné podmínky na trhu v dohledném období,“ vysvětlila agentura. Připomněla přitom, že nedávné akvizice společnosti a vysoké investice do nových produkčních kapacit vedly ke zvýšení dluhu, což podle S&P vystavuje úvěrový rating firmy zvýšenému tlaku.

S&P přitom přihlíží k tomu, že ČEZ kvůli horší ekonomičnosti některých projektů omezila plány investic na příští roky, zejména plány dostavby jaderné elektrárny Temelín. Pro úvěrovou pozici firmy je také příznivé zaměření na základní aktivity v produkci energie na domácím trhu a omezení akvizičních plánů v jihovýchodní Evropě.