Obama: Číno, pozor na přílišné spoléhání na export

Jokohama - Americký prezident Barack Obama upozornil, že země s vysokými obchodními přebytky, jako je například Čína, by se neměly tolik spoléhat na export. Obama se takto vyjádřil na vrcholné schůzce Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v japonské Jokohamě. Jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao přislíbil, že Čína podpoří domácí poptávku a bude pokračovat v reformě devizové politiky.

Podle amerického prezidenta hospodářská krize ukázala, že poptávka amerických spotřebitelů a asijský vývoz mají jako hlavní motory růstu světové ekonomiky své limity: „V budoucnosti by žádná země neměla předpokládat, že její cesta k prosperitě je dlážděna jednoduše vývozem do Ameriky.“

V poslední době se Spojené státy s Čínou přou o to, kdo z nich působí světovému obchodu větší škodu. Washington se domnívá, že čínská měna je uměle podhodnocená, což poskytuje čínským exportérům nepoctivou výhodu. Peking zase tvrdí, že uvolňování měnové politiky v USA má za cíl oslabit dolar, a podpořit tak americký vývoz.