Řecké dluhy překonaly všechna očekávání

Atény/Brusel - V loňském roce Řecko hospodařilo ještě hůře, než kdokoliv čekal. Jeho rozpočtový deficit se vyšplhal na 15,4 procenta hrubého domácího produkt, uvedl dnes statistický úřad Evropské unie Eurostat. Ten přepočítával data, která předtím několikrát změnil řecký statistický úřad. Zatím poslední oficiální údaj z letošní dubna hovořil o deficitu 13,6 procenta HDP. Řecko následně výši deficitu už dříve předběžně posunulo až na 13,8 procenta HDP, v posledních dnech se pak začaly objevovat odhady, že skutečný deficit, jak jej vypočítá Eurostat, přesáhne hranici 15 procent.

I když je výsledek mnohem horší, než činily dubnové odhady Eurostatu, trh se na špatné zprávy předem připravil. Eurostat totiž v dubnu, kdy zveřejnil první hrubou revizi, zároveň oznámil, že má vůči údajům řeckého statistického úřadu více výhrad. Neuvedl ale konkrétní nedostatky. Dnes Eurostat sdělil, že veškeré nesrovnalosti byly vyřešeny a už nemá žádné další výhrady vůči řeckému statistickému úřadu.

Podle zjištění Eurostatu dosahovalo celkové zadlužení Řecka na konci loňského roku 126,8 procenta HDP, což je také horší výsledek. Údaje z letošního dubna ještě naznačovaly, že loňské zadlužení Řecka činilo 115,1 procenta HDP. „Restrukturalizace dluhů v Řecku bude nutná už brzy. Úroková zátěž je obrovská a může být za hranicí toho, co je Řecko dlouhodobě schopné zvládnout,“ prohlásil v reakci na aktuální čísla ředitel německého institutu Ifo Hans-Werner Sinn.

Reportáž Jany Horké a rozhovor s analytikem Janem Jedličkou (zdroj: ČT24)

Řecko nejspíš nedodrží rozpočtové sliby

Podle agentury Reuters Aténám vyšší deficit patrně znemožní splnit slib, podle něhož má Řecko letos rozpočtový deficit snížit na 8,1 procenta HDP. Řecko dalo Evropské unii slib letos na jaře výměnou za přijetí pomoci ve výši až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Současně Eurostat zjistil, že Řecko si hůř, než dosud uvádělo, vedlo také v letech 2008, 2007 a 2006. Tedy ve všech letech, která úřad přepočítával.

Řecké ministerstvo financí

„Navzdory revizi dat bude snížení deficitu v roce 2010 výraznější, než bylo původně zamýšleno. Bude to šest procentních bodů místo předpokládaných 5,5 bodu.“

V reakci na zprávu Eurostatu řecké ministerstvo financí uvedlo, že země letos rozpočtový deficit sníží pouze na 9,4 procenta. Původní záměr byl, že deficit klesne na 8,1 procenta. Řecko dalo Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) slib letos na jaře výměnou za přijetí pomoci ve výši až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Výše deficitu se tak podle řeckého ministerstva financí reálně sníží o více než 14 miliard eur.

Revizi dat zveřejnil Eurostat krátce po tom, co do Atén dorazila mise MMF, Evropské komise a Evropské centrální banky. Ta má posoudit, jak Řecko plní dohodnuté sliby, na jejichž základě čerpalo zmíněný úvěr. Řecko má problémy se zvýšením rozpočtových příjmů a dosavadní data ukazují, že země poněkud zaostává za dohodnutým harmonogramem. Naopak lépe si vede ve snaze snížit rozpočtové výdaje.

Řeky kvůli závazku, který země dala eurozóně a měnovému fondu, čekají další škrty. Podle řeckého premiéra Jorgose Papandrea by už ale nemělo dojít k dalšímu snižování důchodů nebo propouštění ve státním sektoru. „Největší problémy jsou dva: Jak sladit rychlé snižování deficitu a zároveň udržet ekonomiku jakž takž na živu. Tzn. neuškrtat se k recesi, pak deficity snižovat nejde,“ podotkl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Vydáno pod