Pražský Melantrich padl do rukou České spořitelny

Praha - Budova bývalého nakladatelství Melantrich v Praze na Václavském náměstí změnila vlastníka. Od společnosti La Salle ji za 40 milionů eur (asi 985 milionů korun) koupil Nemovitostní fond České spořitelny, potvrdila mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová. Ten již obhospodařuje investiční společnost REICO, která patří do Finanční skupiny České spořitelny. Jedná se přitom o letos třetí největší transakci na českém trhu.

Vznik budovy se datuje do roku 1913, kdy vznikla pro potřeby nakladatelství Melantrich. Sídlily v ní 42 let deník Svobodné slovo, tehdejší časopisy socialistické strany, nakladatelství Melantrich a Lidové nakladatelství. Budova na Václavském náměstí se proslavila v listopadu 1989, kdy na jejím balkonu vystupovaly přední osobnosti sametové revoluce.

Martin Skalický, investiční ředitel Nemovitostního fondu České spořitelny

„Domníváme se, že v současnosti je dobrý čas na nákupy nemovitostí.“

V současnosti je největším nájemcem budovy módní řetězec Marks & Spencer, který si pronajímá 3500 metrů čtverečních. Celková komerční plocha budovy činí 10 tisíc metrů čtverečních. Vedle obchodů, kanceláří a dalších prostor nabízí Melantrich také 60 bytů k pronájmu.

Fond České spořitelny se soustřeďuje zejména na dokončené nemovitosti s minimální hodnotou deset milionů eur, tedy asi 246 milionů korun. V současnosti má v portfoliu sedm budov. Tři se nachází v Praze, po jedné má budovy v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Bratislavě. Hodnota vlastního kapitálu fondu se zvýšila na 1,76 miliardy.