Starbucks chce ovládnout Čínu - bude tam kávu i pěstovat

Peking - Největší kavárenský řetězec světa Starbucks nebude už kávu pouze prodávat, ale nově ji začne také pěstovat. V Číně bude otevírat svou první fabriku na zrnkovou kávu. Investice za 453 milionů dolarů by měla firmě pomoci dále expandovat. Během příštích 12 měsíců otevře po celém světě dalších 500 provozoven. V Číně chce Starbucks navýšit konzumaci kávy, přestože po staletí pijí Číňané tradičně čaj. V současnosti se tu ale káva stává módou, toho chce Starbucks využít. Předpokládá, že se čínský trh stane v následujících dvou letech jeho největším tahounem.

Už loni obsadil řetězec téměř 70 procent tamního trhu. „Jsme ve 31 městech, ale chceme víc. Našim zákazníkům budeme poskytovat skvělé místo pro vychutnání kávy. V naší nové fabrice chceme vybudovat jistý vztah mezi našimi výrobky a místními pěstiteli kávy. Budeme jim platit víc a za to chceme nejvyšší kvalitu,“ informuje Howard Schultz, výkonný ředitel Starbucks.

Je to poprvé, kdy bude Starbucks pěstovat svou vlastní kávu. Dosud společnost nakupovala surovinu od zemědělců z více než 30 zemí světa. Do roku 2020 na čínských polích vyroste až 200 tisíc tun kávy. „Někteří pěstitelé kávy nevědí úplně přesně, jak kávu správně pěstovat, jak nejlépe podporovat její růst. Ale snažíme se to naučit,“ říká farmář Čchen Kuo-Jin.

Starbucks v Číně otevře svou první fabriku (zdroj: ČT24)

První kavárnu otevřela firma v Pekingu před 11 lety. Nyní tu provozuje více než 800 obchodů. Starbucks doufá, že se Čína stane jeho druhým hlavním trhem po Spojených státech. Zdá se, že čínští konzumenti jsou tomu nakloněni. „Chtěl bych vyzkoušet nový produkt, jehož surovina vyroste tady v Číně. Káva bude určitě výborná,“ těší se zákazník Starbucks Li.

Pěstování kávy
Zdroj: ČT24