Obce možná budou vydělávat na elektrárnách

Praha - Obce a kraje by mohly mít podíl z daní, které odvádějí jaderné a tepelné elektrárny na jejich území. Počítá s tím senátorská novela, jejíž schválení dnes doporučil hospodářský výbor horní komory Parlamentu. Proti novele ale bude mít nejspíš námitky ministerstvo financí. Podíl obcí a krajů by totiž státní rozpočet připravil zhruba o půl miliardy korun ve prospěch ostatních veřejných rozpočtů.

Návrh má krajům a obcím zajistit stabilní a zákonem zaručený objem finančních prostředků. Nebyly by už závislé na nahodilých a nenárokových příspěvcích od elektrárenských společností. Podíl na daních by krajům a obcím podle tvůrců předlohy kompenzoval omezení v jejich rozvoji, které musí kvůli elektrárnám strpět.

Kraje, na jejichž území elektrárny jsou, by podle novely měly dostávat šest korun z každé megawatthodiny. Obce v okolí elektráren by měly nárok na 1,50 Kč ze stejného množství elektřiny. Další příspěvek by měly dostávat obce v havarijním pásmu elektráren. Půlmiliardový dopad na státní rozpočet podle spoluautora předlohy Vítězslava Jonáše (ODS) představuje zhruba polovinu ročního výnosu daně z elektřiny, která byla zavedena v roce 2008.

Obdobnou senátorskou předlohu, se kterou se Senát ztotožnil loni v prosinci, ale sněmovna ji v předvolebním složení neprojednala, odmítla už tehdejší vláda Jana Fischera. Podle ní návrh fakticky zaváděl jen další platbu ze státního rozpočtu a byl nepřímou novelou zákona o podnikání v energetice, když ukládal povinnosti elektrárenským společnostem.