Maďarsko přistřihlo křídla ústavnímu soudu, aby nerušil úsporné zákony

Budapešť – Maďarský parlament dnes schválil změnu zákona, která omezuje pravomoci Ústavního soudu dotýkající se rozhodování vlády o rozpočtu a daňových reformách. Nově bude moct soud vetovat případné vládní ekonomické reformy pouze za podmínky, že porušují některá základní lidská práva. Novelu navrhla vládní strana Fidesz poté, co Ústavní soud zamítl zákon, který předvídal některá zdanění se zpětnou účinností.

Budapešť potřebuje prosadit úsporná opatření, aby snížila deficit státního rozpočtu a vyhověla požadavkům Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Vítěz dubnových parlamentních voleb Fidesz má v zákonodárném sboru se 386 členy pohodlnou dvoutřetinovou většinu. Pro návrh hlasovalo 261 poslanců, 103 bylo proti. Nová úprava soudu umožňuje posuzovat a vetovat příslušné právní akty týkající se daní nebo rozpočtu pouze v případě, že budou v rozporu s právem na život a lidskou důstojnost, s právem na ochranu osobních dat a na svobodu názoru a náboženského vyznání.

Někteří analytici mají obavy z širšího dopadu opatření na právní systém. Změna „je dobrá v tom smyslu, že je pro vládu jednodušší plnit rozpočtové cíle, ale narušení právní ochrany by mohlo způsobit, že prostředí bude pro investory nepředvídatelné,“ řekl Peter Kreko z analytického střediska Political Capital.

Proti omezení pravomocí Ústavního soudu na začátku listopadu v Budapešti protestovaly tisíce lidí. Šlo o první větší protest proti nové vládě premiéra Viktora Orbána, vzešlé z dubnových voleb.

Vydáno pod