Gazela si podala ruku s Opalem

Brandov - Budovaný plynovod Gazela se dnes na česko-německém pomezí napojil na svého bratra Opal. Spolu mají přispět k tomu, aby zásobování střední Evropy ruským plynem bylo podstatně bezpečnější a nedocházelo v něm k výpadkům. Česko a přes něj i další země regionu se díky nim propojí přímo se severním plynovodem Nord Stream, který vede ze severního Ruska přímo do německého Greifswaldu na Baltském pobřeží.

Ke spojení plynovodů došlo mezi německou obcí Olbernhau a českým Brandovem na Mostecku. Symbolicky je propojila trubka s podpisy plynařů a starostů obou obcí. Na první plyn si ale propojení bude muset ještě chvíli počkat - nejspíš do roku 2012. Opal na německé straně je totiž hotov z poloviny. Gazela se stavět teprve začíná. Důležité podle jejich stavitelů ale je, že se vůbec začalo.

„Já tento krok vnímám jako pokrok, protože poslouží určitě k energetické bezpečnosti celé střední Evropy,“ míní o projektu starosta Litvínova Milan Šťovíček (VV). „Víme, jaké byly problémy s Ukrajinou, Opal proto zajistí přímou dopravu plynu z Ruska,“ přizvukuje mu státní tajemník Spolkové země Sasko Hardtmuth Fiedler.

Česká republika umožnila díky Gazele německým stavitelům, aby se ruský plyn nedostával na jih oklikami, ale zkratkou. Sama na tom vydělá. „Kdy by byla krizová situace, tak se může napojit,“ připomněl Milan Řepka, mluvčí Net4gas, který je investorem české části projektu. Krom toho bude mít Česko z plynovodu prospěch v podobě tranzitních poplatků. „Je to trasa, která se vyhýbá problematickým územím,“ říká Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA.

Novým plynovodem Gazela poteče přes Českou republiku každý rok zhruba 30,5 miliardy krychlových metrů plynu. Pro problematický transit přes Ukrajinu to bude znamenat pokles dodávek plynu o 70 procent. Energetická bezpečnost střední Evropy ale nebude zadarmo. Němci do stavby svého 470 kilometrů dlouhého plynovodu investují asi miliardu eur, v přepočtu tedy necelých 25 miliard korun. Českou stranu vyjde 166 kilometrů na téměř 10 miliard korun.

Státní tajemník Spolkové země Sasko Hardtmuth Fiedler při propojení plynovodů Opal a Gazela.
Zdroj: ČT24