Beatles si nyní poslechnou i uživatelé produktů od Applu

San Francisco - Společnost Apple poprvé nabídla kompletní diskografii Beatles za 149 dolarů. Splnil se tak sen Steva Jobse, velkého fanouška skupiny a zároveň zakladatele společnosti Apple. Po několikaletých jednáních se společností EMI se nejslavnější skupina objevila i v internetovém hudebním obchodě iTunes. Velkolepé lákání na převratnou novinku však uživatele spíše zklamalo, očekávali totiž technologickou novinku.

Apple se po několikaletých jednáních s vydavatelstvím EMI a žijícími členy kapely dočkal a může doplnit sbírku víc než dvanácti milionů písniček ve svém obchodě o klasické hity. „Konečně už se nás nebude nikdo ptát, kdy konečně dáme písničky na iTunes,“ uvedl bývalý bubeník legendární skupiny Ringo Starr.

Beatles hrají digitálně až v posledních letech

Apple vedl přitom s Beatles spory i o ochrannou známku. Kapela si totiž v roce 1968 založila firmu se stejným jménem. Obě firmy lišilo jen to, že jablko v logu nebylo nakousnuté. Beatles si navíc s digitální scénou začali rozumět teprve v posledních letech. Loni vyšla jejich diskografie na USB disku ve tvaru jablka a svou hudbu propůjčili i herním vývojářům. V prostředí hry Rockstar Beatles mohou hráči vyzkoušet, jaké to je, zahrát si s kultovními hudebníky.

„To, že na iTunes vstupuje kapela, jejíž fanoušci mohou dnes být už dědečky, považuji za smutný obrázek současného trhu s digitální hudbou. Ten potřebuje nové hity a ne staré klasiky v novém kabátu,“ stěžoval si analytik společnosti Forester Mark Muligan.

Apple:

„V roce 1964 skupina, jež všechno změnila, přišla do Ameriky. Nyní je na iTunes.“

Tajemný vzkaz na stránkách Applu totiž budil mnohem větší očekávání. Především technologická média spekulovala nad novou službou, díky níž by mohli majitelé přehrávačů iPod poslouchat hudbu, aniž by ji museli stahovat. Stačilo by jim připojení k internetu. „Pro hudební trh by to bylo zajímavé oživení. Nehrozí tam v takové míře pirátské kopírování těch souborů, protože neexistují. Dá se však předpokládat, že Apple něco takového skutečně plánuje, protože nedávno si pořídil streamovací službu Lala,“ říká redaktor serveru Technet.cz Jan Kužník.

Nová služba by podle odborníků mohla kromě snížení pirátství ale ohrozit i populární formát digitální hudby mp3. Apple spustila iTunes Store v roce 2003, a přispěla tím ke změně způsobu prodeje hudby. Lidé si z iTunes, jejichž katalog má přes 12 milionů titulů, stáhli již více než deset miliard nahrávek.

  • Hudební videohra s Beatles zdroj: www.thebeatlesrockband.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1098/109735.jpg
  • iPod Apple autor: Apple, zdroj: Apple http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/136/13587.jpg
Vydáno pod