GM emisí akcií překonala rekord

New York – General Motors z prodeje svých akcií vytěžil 20,1 miliardy dolarů (364 miliard korun). Primární nabídka (IPO) největší americké automobilky se tak stala největší v historii Spojených států. Pokud upisovatelé akcií využijí rovněž své opce, dosáhne celkový výtěžek 23,1 miliardy dolarů. Podíl americké vlády v GM by tak měl klesnout zhruba na třetinu ze současných 61 procent. Vláda by prostřednictvím IPO měla získat minimálně 11,8 miliardy dolarů. Malý podíl v GM bude vlastnit i největší čínská automobilka SAIC Motor.

478 milionů akcií GM na burze

Automobilka prodala 478 milionů kmenových akcií za 33 dolarů za kus, což jí vyneslo 15,77 miliardy dolarů. Dalších 4,35 miliardy dolarů získala prodejem preferenčních akcií. Automobilka tento týden objem primární nabídky kvůli silné poptávce výrazně zvýšila. Emisní cena kmenových akcií byla stanovena na horní hranici cenového rozpětí, jež bylo tento týden rovněž zvýšeno.

GM opět míří na burzu (zdroj: ČT24)

Scott Painter ze serveru TrueCar.com:

„GM má podle mě silnou pozici a vysoké ceny určitě naznačují dobrou pozici Ameriky a důvěru v ní. GM je opravdu dobrým ukazatelem všeho, čím jsme v posledních pár letech prošli. A jak teď znovu pracujeme.“

Akcie automobilky se dnes oficálně začaly prodávat na burze v New Yorku a Torontu. Taradičním zazvoněním na zvonec obchodování zahájil generální ředitel GM Dan Akerson. Ukončil tak neslavné období, kdy firma prošla řízeným bankrotem, totálním ozdravením a celkově zeštíhlovací kúrou. General Motors jako ikona amerického průmyslu se opět zařadila mezi veřejně obchodované podniky se vším, co k tomu patří. Akcie GM hned v úvodu obchodování zpevnily o 9 procent. Ve druhé polovině obchodování ale nárůst kurzu zmírnil na 5 procent. Upisovatelé přitom očekávali, že cena akcií během prvního dne stoupne o deset až 20 procent.

Dnešní vývoj tak nahrával spíše odborníkům, kteří byli k vývoji kurzu GM na burze spíše skeptičtí. Někteří analytici dokonce předpovídají, že akcie růst neudrží a v dalších měsících je čeká spíše pokles. „Tlak v automobilovém sektoru zůstává a v tomto ohledu bude velice těžké obstát, protože na trhu zůstaly akcie Fordu i jiných automobilek a samozřejmě GM se musí popasovat o svoje místo,“ řekl ČT24 analytik společnosti Patria Roman Koděra.

Automobilka SAIC dnes oznámila, že v GM v rámci IPO koupila necelé procento akcií za téměř 500 milionů dolarů. SAIC je hlavním partnerem GM v Číně, kde firmy provozují několik společných podniků.

Ještě loni GM bankrotovala, letos slaví úspěch

Americký prezident Barack Obama:

„Podpora amerického automobilového průmyslu vyžadovala obtížná rozhodnutí a oběti, ale pomohla zachránit pracovní místa.“

Společnost General Motors ještě loni bojovala s bankrotovým režimem. V rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek ho však v červenci minulého roku opustila a nyní se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda - celkem 50 miliard dolarů, která za to získala nad podnikem většinovou kontrolu. Část těchto peněz již GM splatila.

Ruku v ruce se vstupem GM na burzu se podíl vlády v automobilce výrazně snižuje. To je řadě lidí trnem v oku. „Jsme velmi znepokojeni tím, že si vláda smyla z rukou odpovědnost tím, že prodala podíl v GM. Chtějí prostě dostat zpět svoje peníze, a to co nejrychleji. I za cenu, že nedostanou zpátky všechno,“ uvedl bývalý prezident společnosti Public Citizen Joan Claybrook.

GM letos ve třech čtvrtletích vydělala celkem pět miliard dolarů a je na cestě k prvnímu celoročnímu zisku od roku 2004. „GM snížila náklady dost na to, aby byla schopná současnou ziskovost udržet. I když zřejmě nezůstane tak vysoká, jako je teď,“ tvrdí analytik Standard & Poor´s Bob Schulz. Její evropská divize nicméně nadále vykazuje ztráty.

Na burzu by se časem také ráda vrátila americká automobilka Chrysler, která loni podobně jako GM prošla bankrotovým režimem, poté vytvořila alianci s italským konkurentem Fiat. Ten nyní v Chrysleru vlastní pětinový podíl a ovládá rovněž jeho vedení. Generální ředitel společnosti Sergio Marchionne uvedl, že silná poptávka po akciích GM je příznivým signálem pro plánovanou emisi Chrysleru. Potvrdil, že nadále počítá s primární nabídkou akcií Chrysleru ve druhé polovině příštího roku.