Fiat bude opět konkurovat americkým automobilkám

Detroit – Fiat se vrací na americký trh. Italská automobilka příští měsíc začne ve Spojených státech prodávat malý model Fiat 500 za 15,5 dolaru (zhruba 280 tisíc korun). Automobilka již vybrala 130 prodejců, kteří budou tento model nabízet zpočátku ve 39 amerických státech. V příštím roce firma hodlá v USA prodat padesát tisíc vozů Fiat 500.

Verze pro trh USA je luxusnější

Verzi automobilu Fiat 500 určenou pro americký trh představila společnost tento týden na autosalonu v Los Angeles. Americká verze má například vylepšený systém topení, pohodlnější sedadla a větší palivovou nádrž. Je vybavena novým čtyřválcovým motorem Multiair, který snižuje spotřebu a emise pomocí regulace přívodu vzduchu.

Fiat opustil americký trh v roce 1983 v důsledku problémů s kvalitou. Loni firma vytvořila alianci s americkým výrobcem automobilů Chrysler. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá jeho vedení. Chrysler začátkem roku oznámil, že chce investovat 550 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun) do výroby automobilů Fiat 500 ve své mexické továrně.

Vydáno pod