Banky v USA budou znovu testovány

Washington – Největší americké bankovní společnosti se budou muset podrobit novým zátěžovým testům. Nařídila je americká centrální banka (Fed) s cílem zjistit, zda budou schopny vydržet případnou další hospodářskou recesi. Pokud banky testy projdou, budou moci zvýšit výplaty dividend investorům. Do 7. ledna příštího roku tak bude muset své informace předat 19 největších amerických bank, nad nimiž má Fed dohled.

Minulé testování se zveřejnilo, tentokrát to bude jinak

Výsledky testů mají ukázat, zda mají banky dostatečné kapitálové rezervy ke krytí ztrát v důsledku zhoršení ekonomické situace. Nové zátěžové testy jsou součástí snah Fedu zajistit stabilitu finančního systému. Ta byla těžce podkopána poslední hlubokou finanční krizí, k jejímuž ukončení Fed loni na jaře zásadně přispěl zorganizováním prvních zátěžových testů.

Tehdejší testování bylo plně zveřejněno, což posílilo důvěru investorů v bankovní systém a banky díky tomu mohly snadno získat nový kapitál. Výsledky nových zkoušek však už Fed nezveřejní, a vrátí se tak k tradici zachování důvěrnosti informací o zdraví jednotlivých bank. Mezi prověřované banky patří společnosti jako Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase & Co. a další.

Během finanční krize banky zastavovaly nebo omezovaly výplaty dividend. Nyní je chtějí zvýšit, aby přilákaly nové investory.