Nečas: O uvolnění „zmražených“ peněz nerozhoduje Kalousek

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) dnes uvedl na pravou míru včerejší vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten mluvil o „rozmražení“ části výdajů, které ministerstva zatím nemohou používat kvůli případnému propadu v hospodaření státu. Premiér ale dnes upozornil, že o tom nerozhoduje ministr financí, ale celá vláda. Pokud k tomuto kroku kabinet přistoupí, uvolní jen „zlomeček“ z těchto peněz, maximálně do miliardy korun, doplnil premiér. Výše vázaných výdajů ministerstev v rozpočtu činí celkem 12 miliard korun.

Kalousek: Deficit nepřekročíme, můžeme rozvazovat

O uvolnění části výdajů hovořil ministr financí Miroslav Kalousek v Bruselu. „Mohu stoprocentně zaručit, že schválený deficit 163 miliard korun státního rozpočtu a 5,3 procenta HDP nebude překročen. Možná, že bude možné velmi malé prostředky těm kapitolám, které mají největší potíže, rozvázat. V každém případě dodržíme schválený deficit,“ uvedl.  Dodal však, že ho čeká na toto téma diskuse s premiérem a některými ministry a že hovoří o stamilionech, ne miliardách.

Premiér Petr Nečas:

„Zavázání rozpočtových výdajů bylo rozhodnutím celé vlády, čili není na vůli pouze ministra financí, zda rozmrazí nebo nerozmrazí. Pokud by se část prostředků rozvázala, tak pouze zlomeček toho, co se zavázalo. Představa, že se rozváže těch 12 miliard, není realistická. Půjde o zlomeček, maximálně v řádech stovek milionů, maximálně do jedné miliardy korun.“

V červenci schválila vláda úspory v letošním rozpočtu, které mají za cíl udržet letos deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Ministerstva tak mají vládou zavázány výdaje za 10,2 miliardy korun, o dalších zhruba 1,8 miliardy korun zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.

Premiér Nečas na brífinku
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK