Zisk NWR ve 3. čtvrtletí zklamal trh i analytiky

Praha – Majitelka černouhelné firmy OKD se za první tři čtvrtletí letošního roku přehoupla do zisku 163,6 milionu eur (asi čtyři miliardy korun). Ve stejném období loňského roku přitom těžební společnost New World Resources (NWR) ještě hospodařila se ztrátou 69,1 milionu eur. Tržby společnosti za devět měsíců meziročně stouply o 45 procent na 1,12 miliardy eur.

Třetí čtvrtletí zklamalo analytiky i trh

Dobrý výsledek za první tři čtvrtiny roku podle firmy odrážejí vyšší výnosy dosahované díky větším objemům prodeje koksovatelného uhlí a koksu a vyšším cenám v porovnání se stejným obdobím roku 2009. Samotné třetí čtvrtletí však přineslo 63procentní pokles proti předchozím třem měsícům na 48,5 milionu eur. Analytici čekali, že se firmě bude dařit o 10 až 20 milionů lépe. 

Výsledky NWR tématem Studia Burza (zdroj: ČT24)

Propad ve třetím čtvrtletí způsobila nižší výroba železa v Evropě, což se podepsalo na snížení poptávky po uhlí. Vedení NWR ale věří, že se poptávka pouze posunula do posledního kvartálu. „Očekáváme, že naše cíle produkce a prodeje za celý rok naplníme. Trh s uhlím a s koksem je i nadále mimořádně silný,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

Předseda představenstva NWR Mike Salamon:

„Všeobecné podmínky na trhu nadále vykazují pozitivní signály a poptávka ze strany ocelářských firem a producentů energie ještě více potvrzuje náš optimismus z předchozího roku, pokud jde o náš střednědobý a dlouhodobý výhled pro oblast střední Evropy.“

Celkový objem těžby uhlí za prvních devět měsíců roku 2010 byl o procento vyšší ve srovnání se shodným obdobím loňského roku. Externí prodeje uhlí se zvýšily o devět procent díky zlepšeným podmínkám na trhu v letošním roce, zejména na trhu s koksovatelným uhlím.

NWR se zajímá o privatizaci těžařů v Polsku

Finanční ředitel NWR Marek Jelínek:

„Zajímají nás všechny privatizace těžebních společností v Polsku. Samozřejmě naše případná účast bude záviset na konkrétních podmínkách.“

Podle jejího finančního ředitele Marka Jelínka NWR s velkým zájmem sleduje privatizace všech uhelných společností v Polsku. Kromě koupě společnosti Bogdanka projevila zájem účastnit se privatizace polské těžařské firmy Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) a podniku Katowicki Holding Weglowy. Obě tyto společnosti loni vytěžily dohromady 30 milionů tun uhlí. Tyto akvizice by z NWR udělaly jednoho z nejvýznamnějších hráčů na trhu s uhlím ve střední Evropě. Jelínek také připustil investice na Ukrajině.

Konkrétní nabídku již NWR podalo na koupi polské společnosti Bogdanka, která je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím. Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. NWR za společnost nabídla 3,4 miliardy zlotých (asi 21,3 miliardy korun). Vedení Bogdanky ale dalo najevo, že tato cena je příliš nízká.

Investovat se bude i na Ukrajině

Podle Jelínka NWR zvažuje investice také do uhelných společností na Ukrajině. „Na Ukrajině se začíná spouštět několik uhelných privatizačních procesů a i tam máme potenciální zájem. Samozřejmě musíme zohlednit specifické politické riziko podnikání na Ukrajině,“ uvedl Jelínek. 

  • Hospodářské výsledky NWR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2113/211240.jpg
  • Těžba v uhelných dolech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159183.jpg