České firmy tráví daňovými povinnostmi 23 dní z roku

Praha – Podle studie Světové banky a firmy PricewaterhouseCoopers tuzemské podniky vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů stráví 557 hodin ročně. Oproti loňskému roku se tato doba zkrátila o 53 hodin. Česká republika si tak pomohla o čtyři místa a obsadila 167. příčku. Náš daňový systém však patří k časově nejnáročnějším. Ze 183 sledovaných zemí jsou na tom nejlépe firmy na Maledivách, na druhém konci spektra se nachází Brazílie.

Zaplatit daně je v Česku opět těžší

V celkovém kritériu, které hodnotí, jak snadno lze zaplatit daně, si však Česko pohoršilo a skončilo na 128. místě. Země je přitom podle studie jedním ze států, které placení daní usnadnily. Náročnost na čas může podle studie souviset i s počtem daňových plateb, které musejí firmy každoročně provést. Ovšem například ČR se v počtu daňových plateb umístila na 40. místě s 12 platbami ročně.

Partner v oddělení daňových a právních služeb PricewaterhouseCoopers ČR Peter Chrenko:

„Ministerstvo financí udělalo za posledních pět let obrovský kus práce na zjednodušení českého daňového systému. Srovnáme-li daňovou náročnost našeho systému se situací před pěti lety, ubyly firmám více než dva měsíce práce, kterou musely věnovat daňovým povinnostem. Věřím, že další zjednodušení přinese nový daňový řád a vznik jednotného inkasního místa.“

Průměrně společnosti platí více než devět různých daní, utratí za ně téměř polovinu zisku a řešením svých daňových záležitostí stráví sedm týdnů. Daň z příjmu právnických osob přitom tvoří jen 38 procent celkové daňové zátěže, 25 procent času potřebného ke splnění daňových povinností a 12 procent plateb.

Nejmenší procento zisku zaplatí firmy z Východního Timoru

V celkovém daňovém zatížení měřeném objemem všech daní a příspěvků jako procenta ze zisku firem má podle studie Česká republika 132. pozici s 48,8 procenta. Celosvětovou jedničkou je pak s poměrem přibližně 0,2 procenta Východní Timor následovaný tichomořskou republikou Vanuatu s 8,4 procenta.