Moravskoslezský kraj si půjčí dvě miliardy na spolufinancování projektů z EU

Ostrava - Moravskoslezský kraj si půjčí od Evropské investiční banky dvě miliardy korun. Splácet je bude 25 let. Peníze chce použít hlavně na spolufinancování projektů z Evropské unie. Opozici se půjčka nelíbí – podle ní jde o zbytečné zadlužování. Podle informací České televize si podobné půjčky vzaly i další kraje. Také ty argumentují nutností spolufinancovat projekty placené z peněz Evropské unie.

Dvě miliardy korun začne kraj bance vracet nejdříve v roce 2018. Na splácení bude mít 25 let. Současný dluh tak jeho pokladna ucítí až do roku 2043. „Pokud bychom Evropskou investiční banku o tento úvěr nepožádali, nebyli bychom schopni realizovat další projekty za spolufinancování Evropské unie,“ tvrdí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Marian Lebiedzik. „Udělali stamilionové dluhy v nemocnicích, různé neefektivní výdaje, desítky milionů za organizaci veřejných zakázek, tady všude jsou rezervy. Kdyby řádně hospodařili tak si nemusí půjčovat,“ myslí si ale opoziční zastupitel Zbyněk Stanjura.

„Moravskoslezský kraj potřebuje pro svůj rozvoj dobudovat infrastrukturu, případně i další stavby a v době kdy máme škrtání rozpočtu a víme, že ta půjčka je splatná 25 let, je to myslím rozumné,“ oponuje vedoucí Katedry evropské integrace VŠB-TU Ostrava Karel Skokan. Moravskoslezský kraj si půjčil už v minulých letech. Od Evropské investiční banky to byla v roce 2005 jedna miliarda. „Loni v podobném čase si kraj bral 1 a půl miliardy, kdy říkali - to asi nevyčerpáme, je to taková rezerva, po necelém roce další dvě miliardy,“ upozorňuje Zbyněk Stanjura.

Kraj se ale brání. Peníze si prý půjčit musel. „Bylo to kvůli výpadku příjmu do rozpočtu našeho kraje, který dosahuje výše cirka 900 milionů korun ročně a byl způsoben jednak hospodářskou krizí a jednak určitými úpravami daňových reforem,“ potvrdil náměstek hejtmana Marian Lebiedzik. Poslední část peněz může Moravskoslezský kraj od Evropské investiční banky vyčerpat nejpozději 30. září roku 2015. 

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2115/211457.jpg
  • Tabulka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2115/211458.jpg