Schodek rozpočtu by mohl být i 5,1 procenta HDP

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v Otázkách Václava Moravce garantoval, že vláda letos nepřekročí sněmovnou schválený rozpočtový schodek 163 miliard korun. Kalousek připustil, že by mohl být deficit dokonce o něco nižší. Při nejoptimističtějších odhadech by mohl dosáhnout 5,1 procenta HDP.

Kalousek dnes ujistil, že schodek 163 miliard bude dodržen. „Sněmovna to schválila, pro mě je to zákon a já nesmím ten deficit překročit,“ prohlásil. 

Připustil nicméně, že by schodek mohl být i menší než 163 miliard. „Bude to pravděpodobně o něco méně. O kolik to bude méně, vám dneska nikdo seriózně neřekne. Nebude to ale dramaticky méně. To znamená, nebude-li to 5,3, bude to 5,2, v nejoptimističtějším případě 5,1 procenta,“ uvedl ministr. 

Ministr v žertu pak také řekl, že kdo mu teď dokáže říci, zda a kolik se přesně ušetří, okamžitě dostane místo na ministerstvu a Kalousek mu za takové odhady bude platit 2 miliony korun ročně.  

Ministr Kalousek v Otázkách Václava Moravce také znovu oznámil, že vládě navrhne rozvázání některých výdajů. Ministerstva totiž finance nemohou užívat kvůli případnému propadu v hospodaření státu. Podle Kalouska se tak ale podaří získat řádově jen stamiliony. „Nebude to ani jedna miliarda korun,“ uvedl.  

Ministr Kalousek už návrh probral s premiérem Nečasem, v nejbližší době ho předloží i vládě. Podle Kalouska by část peněz mohla připadnout ministerstvu vnitra.

DPH sjednotit na 19 procent

Kalousek také plánuje restrukturalizovat veřejné finance a odstranit některé výjimky. Pro rok 2012 Kalousek počítá s tím, že bude méně přímých daňových odvodů a více nepřímých daní. Některé daně pak Kalousek zruší úplně, jednalo by se o dědickou nebo darovací daň ve třetí skupině. 

Do května příštího roku chce ministr vládě předložit návrh novely zákona o dani z příjmů, aby mohla vstoupit v účinnost od ledna roku 2012 spolu s reformou sociálních dávek. „Pokud bude v roce 2012 zahájena penzijní reforma, občanů se dotkne, že budou o něco méně odvádět z povinného sociálního pojištění, zato budou o něco více zdaněni na spotřebě,“ uvedl Kalousek. Ministr financí si představuje, že by se sazby DPH sjednotily na 19 procent.