Eurozóna pomůže Irsku

Dublin – Ministři financí eurozóny odsouhlasili finanční pomoc pro Irsko, které se musí vypořádat s problémy vlastních bank. Podle irského premiéra Briana Cowena bude částka nižší než 100 miliard eur, tedy zhruba 2,5 bilionu korun, ale politici ji upřesní až na konci listopadu. Irové dostanou peníze ze záchranného fondu eurozóny, do nějž se již v minulosti země platící eurem zavázaly přispět 440 miliardami eur, a rovněž od Mezinárodního měnového fondu. Finanční prostředky by Dublin měl vrátit během tří let.

„Irsko požádalo o pomoc z ESFS (záchranný fond eurozóny) a Slovensko se připojilo k dalším partnerům z eurozóny a odsouhlasilo to,“ řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš, který oznámil dohodu šéfů státních pokladen jako první.

„Očekávám, že se nám dohodu podaří dokončit velmi brzy, nejspíš během několika týdnů,“ uvedl Cowen. „Abychom pomohli Irsku a taky ochránili stabilitu eurozóny, obdržíme dotaci, kterou časem splatíme,“ dodává premiér. Dosud se spekulovalo, že celková pomoc Irsku by se mohla pohybovat od 45 miliard až asi do 120 miliard eur. Sky News za reálné pásmo označuje 80 až 110 miliard eur (od 1,9 až 2,7 bilionu Kč). To je víc, než se původně čekalo.

Olli Rehn, eurokomisař:

„Poskytnutí pomoci Irsku je zárukou finanční stability v Evropě. Záchranný program se připravuje a měl by se zaměřit nejen na rozpočtové výzvy irské ekonomiky, ale i potenciální potřeby kapitálu bankovního sektoru.“

Eurozóna se zveřejněním konkrétní částky podle některých expertů čeká až na okamžik, kdy irská vláda v parlamentu zveřejní návrh úsporných opatření pro příští čtyři roky. Mělo by se tak přitom stát již v úterý. „Tato strategie by měla poskytnout detaily k vládnímu závazku nápravy nadměrného rozpočtového schodku o šest miliard eur v roce 2011 jako součásti strategie, která povede ke snížení deficitu pod tři procenta HDP v roce 2014. To představuje úsporu celkem 15 miliard eur,“ uvedla dnes po rozhodnutí eurozóny Evropská komise v prohlášení.

Do problémů dostaly Irsko především zdejší banky. Irsko se na podzim roku 2008 zaručilo za veškeré dluhy velkých irských bank, tedy nejen za vklady, ale i za veškeré dluhopisy. Irsko se proto kvůli sanaci bank dostalo do rekordního rozpočtového schodku 32 procent hrubého domácího produktu. Tamní vláda přitom ještě před pár dny popírala, že by o pomoci jednala nebo že by byla nějaká zahraniční pomoc vůbec potřeba. Dnes je vše jinak. „Součástí dohody je program na snížení našeho rozpočtového deficitu. Vláda proto musí zvýšit daně a snížit výdaje na úroveň, kterou si můžeme dovolit,“ doplňuje Cowen.

Euro
Zdroj: ČT24
Vydáno pod