Portugalsko prý žádnou pomoc nepotřebuje - zatím

Lisabon – Portugalsko prý svoje problémy žádostí o finanční pomoc jako Irsko řešit nebude. Řekl to portugalský premiér José Sócrates. K takovému kroku prý není důvod. Premiér totiž doufá, že se trhy zklidní, když byla Irsku pomoc ihned přislíbena. Její výše zatím známa není. Přesné číslo bude dohodnuto do konce listopadu. Na finančních trzích nicméně sílí spekulace, že po Řecku a Irsku je na řadě právě Portugalsko.

Portugalsko je jedním z nejslabších článků eurozóny

Po Řecku a Irsku je Portugalsko vnímáno jako nejslabší článek eurozóny. Kvůli vysoké zadluženosti podle analytiků poroste portugalské hospodářství velmi slabě, a to ještě několik let. S přípravou pomoci Irsku pravděpodobně trh stočí pozornost právě na Portugalsko a jeho problémy se zadlužením.

Portugalský premiér José Sócrates:

„Naše země žádnou pomoc nepotřebuje. Potřebujeme dělat to, co je nezbytné, tedy schválit rozpočet a pokračovat v úsilí (snížit deficit veřejných financí).“

Pokud by se Portugalsko bez pomoci nakonec neobešlo, otřáslo by to podle některých odborníků celou eurozónou. „Pokud se to rozšíří do Portugalska a zejména do Španělska, tak potom bych se o osud eura v takové podobě, jako je nyní, skutečně obával,“ varoval v rozhovoru pro ČT24 analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Ačkoli Sócrates ubezpečuje, že Portugalsko žádnou pomoc nepotřebuje, trh jeho slova vnímá skepticky. Stejně totiž hovořili i představitelé Irska. Ti ještě před týdnem tvrdili, že o žádnou pomoc není nutné žádat, protože si Irové pomohou sami. Tato slova vzala za své o víkendu, kdy vývoj nabral obrat o 180 stupňů a Dublin žádost o pomoc nakonec přeložil.