Štikou českého byznysu je firma Top Tank

Praha – 45 zaměstnanců a obrat přes 2 miliardy korun. Mimo jiné s těmito čísly vyhrála společnost Top Tank už sedmý ročníku soutěže o nejrychleji rostoucí českou firmou a stala se tak štikou českého byznysu. Top Tank provozuje síť devíti čerpacích stanic, a to hlavně na česko-německých hranicích. Druhé místo získala firma Vars Brno, která podniká v informacích a komunikaci, pomyslnou bronzovou medaily si odnesla stavební společnost Rekultivace Ústí nad Labem. Pro účast v žebříčku musí mít uchazeči obrat alespoň 10 milionů eur. Vydělané peníze ale nejsou jediným kritériem.

„Chtěli jsme vyzdvihnout firmy, které nejen rychle rostou. Kritérium růstu obratu jsme proto doprovodili o kritérium vysoké ziskovosti a kritérium nízké zadluženosti,“ uvedl ředitel Coface Czech Radek Laštovička. Žebříček ale podle něj nepodchycuje všechny české firmy, vychází totiž z údajů zveřejněných ve sbírce listin: „Bohužel ne všechny firmy dodržují povinnost zveřejňovat své výsledky.“

O konkurenci ovšem v soutěži nouze nebyla. Nominovalo se přes 3 200 tuzemských firem. „Je to určitě hodně, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že české hospodářství prošlo privatizací na úrovni skupin, to číslo tedy odpovídá stavu společnosti,“ dodal ředitel oddělení poradenství PWC Jan Dvořák. Do první stovky se dostalo nejvíce firem z Prahy. Následoval Jihomoravský, Moravskoslezský, Středočeský, Jihočeský a Plzeňský kraj. Ostatní kraje nepřekročily 7procentní hranici.

Štika českého byznysu tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Žebříček Štiky českého byznysu založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005 s cílem identifikovat prudce rostoucí české podniky s předpoklady pro další růst. Do žebříčku jsou zařazeny firmy se sídlem v ČR, jež měly v hodnoceném tříletém období (v ročníku 2010 jde o období 2007–2009) obrat vyšší než 10 milionů eur a splnily dvě kvalifikační kritéria: měly v hodnoceném období alespoň jeden kladný výsledek hospodaření a prokázaly schopnost dostát svým závazkům.

Vydáno pod