Vláda rozmrazovala, o stamiliony si polepší vnitro

Praha - Vláda se dnes rozhodla uvolnit téměř miliardu korun ze zmrazené částky, kterou zatím ministerstva nemohla používat. Nejvíce prostředků díky tomu získá ministerstvo vnitra. Využít bude moci 380 milionů korun. Premiér Petr Nečas (ODS) podotkl, že miliony pro vnitro jsou uvolňovány kvůli jeho vyšším nákladům na výsluhové příspěvky, které musí vyplácet. Dále si polepší resort spravedlnosti o 250 milionů, ministerstvo průmyslu o 200 milionů a ministerstvo zdravotnictví dostane 30 milionů.

Podle Nečase je uvolněná suma jen malou kapkou v moři. „Částky, které zůstanou vázány nadále, přesahují 10 miliard korun,“ připomněl premiér. Vázání výdajů jednotlivých resortů souvisí se snahou vlády udržet letošní deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun.

Zvýšit daně bohatým vláda nechce

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

I když Česko šetří, vládě se nezamlouvá návrh sociálních demokratů na obnovení progresivního zdanění. Ten počítá s uvalením 30procentní daně na příjmy přesahující 1,2 milionu korun. Stát by na tom vydělal zhruba 1,5 miliardy ročně. Podporu kabinetu ve sněmovně tento návrh nezíská.

„Návrh dílčím a nesystémovým způsobem zasahuje do stávajícího daňového zatížení subjektů, a to bez řádného zhodnocení dopadů na tyto subjekty,“ upozornil Nečas. V novele podle něj navíc chybí také zdůvodnění, proč předkladatelé zvolili jako hraniční zrovna částku 1,2 milionu korun.

Negativní stanovisko zaujali ministři také ke komunistickému návrhu na snížení příplatků za funkce v parlamentu o třetinu. I tato novela je podle nich nesystémová, vláda už navíc podle premiéra podobnou úpravu zapracovala vhodnějším způsobem do jiného návrhu.