Češi nejradši jezdí na Šumavu

Praha – Šumava letos u českých turistů vyhrála na plné čáře. V létě 2010 dokázala ze všech krajů přilákat nejvíc návštěvníků, kteří na ni zavítali ze vzdálenosti větší než sto kilometrů. Druhé místo urvaly Krkonoše, Podkrkonoší a západočeské lázně. K takovým výsledkům dospěl průzkum domácího cestovního ruchu společnosti Ipsos Tambor a agentury CzechTourism.

Vzdálenost vyšší než sto kilometrů kvůli pobytu na Šumavě v létě překonalo 74 procent tuzemských návštěvníků. Do Krkonoš a dalších regionů na druhém místě to bylo 59 procent. Do Prahy přijelo ze vzdálenosti nad 100 kilometrů 43 procent oslovených návštěvníků z Česka. Celkem ze vzdálenosti nad sto kilometrů přicestovalo letos v létě 42 procent dotázaných, což je téměř dvojnásobek cestování na takovou vzdálenost v zimě.

Čechy už stan neláká

Rozhovor s Jaromírem Beránkem a Filipem Remenecem (zdroj: ČT24)

Michal Straka z Ipsos Tambor:

„Typickým dopravním prostředkem zůstává automobil.“

Češi mají rádi pohodlí. Letos v létě cestovalo na výlet vozem 72 procent návštěvníků tuzemských regionů. Alternativní dopravu, jako je například vlak nebo linkový autobus, využívají nejčastěji návštěvníci Prahy. A pohodlí nevyžadují Češi pouze od dopravy. Rádi se ubytovávají v tří až čtyřhvězdičkových hotelech nebo penzionech. Turisté naopak dlouhodobě ubývají kempům a chatovým osadám. V místě pobytu ubytovací zařízení využila během léta téměř polovina dotázaných alespoň na jednu noc, přibližně třetina pak na pobyt delší než tři dny.

Mění se i způsob, jak si tuzemští turisté na dovolené odpočinou. Pobytové zájezdy jsou minulostí. Češi chtějí během dovolené poznat něco nového. Poznávací turistika válcuje i pěší a cykloturistiku, tvrdí Filip Remenec z agentury CzechTourism. Poznat něco nového bylo hlavní motivací pro výjezd do jiných oblastí Česka pro třetinu dotázaných, následovala potřeba relaxace a turistika. Novinkou je i to, že Češi nejvíce informací najdou na internetu. Dvě třetiny dotázaných uvedly internet jako nejdůležitější zdroj informací.

Sami cestujeme neradi

Nejčastěji se na domácím cestovním ruchu podílejí partnerské dvojice, případně skupinky přátel. V průměru takto v létě cestovalo 71 procent dotázaných. Nejméně naopak do regionů vyjíždějí jednotlivci, v průzkumu jich bylo 15 procent.