ČEZ chtěl zelenou emisí vydělat 25 miliard korun

Praha - Energetický gigant ČEZ zvažuje, že na pražskou burzu přivede akcie své dceřiné společnosti, která se stará o obnovitelné zdroje. Jak píší Lidové noviny, uvedením ekologické firmy na trh by se ČEZ mohl dostat k 25 miliardám korun. Společnost se totiž v letošním roce potýká s výpadkem přílivu peněz v hotovosti, a tak připravuje různé varianty, jak získat hotovost navíc. O uvedení dceřiné společnosti na trh už prý jednali zástupci ČEZu s lidmi z poradenské společnosti J. P. Morgan.

ČEZ shání peníze na financování důchodové reformy

Energetickému kolosu letos vypadl příjem hotovosti. Stát navíc přemýšlí o tom, že zapojí dividendy od ČEZu do penzijní reformy. Problémem jsou také současné nízké ceny elektřiny. I tak ale ČEZ počítá roční zisk v desítkách miliard korun. Firma nicméně připravuje varianty, jak získat hotovost navíc. Ve hře je jak redukce nákladů, tak jednorázová injekce.

Takovou injekcí by mohl být i vstup na burzu. Akcie ČEZu už se na pražské burze obchodují, jeho dceřiná společnost, která spravuje veškeré projekty z oblasti obnovitelných zdrojů, ale ještě ne. ČEZ by tak mohl na burzu uvést část akcií z dceřiné firmy. Šlo by zhruba o 25 procent. Díky tomu by získal okolo miliardy eur od kupců akcií v rámci primární emise. Tím by zároveň neztratil nad svými projekty kontrolu.

Nejde přitom o pouhé spekulace. Firma na začátku léta dokonce o obchodu jednala s lidmi z poradenské společnosti J. P. Morgan. To potvrdil i mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. O plánu se však prý jen uvažovalo.

ČEZ by emise stála hodně investování

Mluvčí společnosti Ladislav Kříž:

„Poradenská firma, která už podobné emise udělala u jiných energetických firem v Evropě, předložila podobný návrh i společnosti ČEZ. Po několika jednáních však bylo jasné, že ČEZ by kvůli uskutečnění tohoto plánu musel do oblasti obnovitelných zdrojů dále výrazně investovat. A to v současných podmínkách není možné.“

„Pro to, aby mohla provést opravdu úspěšnou emisi akcií zelené firmy na burze, by musela společnost ČEZ výrazně nakupovat. Bez dalších akvizic se to v současné době pravděpodobně nedá udělat,“ potvrzuje odborník z trhu. 

V současnosti vlastní a provozuje ČEZ Obnovitelné zdroje 20 vodních elektráren, čtyři větrné turbíny a sedm solárních elektráren – do konce roku chce potom společnost do provozu uvést ještě dalších pět velkých solárních parků. Klíčovým aktivem je však v současné době budovaná obří větrná elektrárna v rumunské Fontanele. Ta bude patřit mezi největší větrné parky v Evropě.