Praha, nebo Varšava? Firmy láká víc polská burza

Varšava – Polská burza láká stále víc českých firem. Jako zatím poslední se na ni chystá softwarová společnost iCom Vision. Burza ve Varšavě je pro malé a střední podniky mnohem přístupnější než pražská. Zatímco v Česku je podle makléřů minimální limit pro emisi miliarda korun, průměrná emise malých firem ve Varšavě je pouhých 14 milionů.

Na novém trhu varšavské burzy New Connect si i menší firmy mohou dojít pro kapitál v řádu milionů, tedy pro peníze, které by za normálních okolností nemohly získat. Polská burza je jedna z nejúspěšnějších v regionu, protože jen letos přilákala víc než osmdesát nových firem. „Co se týče malých firem, je to skutečně takový evropský, či dokonce světový unikát. Prakticky neexistuje jiná burza ve světě, kde by se úspěšně prováděly emise typu půl milionu eur,“ říká generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

S akciemi většiny malých firem se ale od doby, kdy na New Connect vstoupí, už dál neobchoduje. S akciemi více než 500 firem v Polsku totiž proběhne jen čtyřikrát víc obchodů než v Praze, kde funguje jen 27 firem.

Kapitálový trh v Polsku významně podporuje vláda. Přes burzu postupně privatizuje státní podniky. Provedla penzijní reformu, na základě které jsou velké penzijní fondy povinny investovat do domácí burzy. To v Česku není, a tak se na místní burzu firmy hlásí jen výjimečně.

V Česku jen jedna emise

Jedinou firmou, která letos vstoupila na pražskou burzu, je Fortuna. O vstupu na pražský parket uvažovala i ČSOB, ale zatím ho odložila. Spekuluje se také o emisi akcií antivirové společnosti AVG Technologies. Brněnská společnost ale pravděpodobně zamíří spíš do Polska. „Fortuna je z pohledu segmentu SPAD relativně malá emise s tržní kapitalizací pod pět miliard korun. Retailoví investoři očekávali pravděpodobně nějaký růst postupu na trh, což se nepotvrdilo. Aktuálně je cena stlačena o patnáct procent pod upisovací cenu,“ vysvětluje analytik Komerční banky Radek Neumann.

U dalších firem by ale mohl pomoct nový obchodovací systém. „Datum je plánováno někdy na průběh roku 2012. Výhody jsou zřejmé. Systém bude přístupný z jakéhokoli místa v Evropě, kde už nyní jsou schopni obchodovat německou burzu. Je to mnoho stovek obchodníků,“ zdůrazňuje Koblic. Na stejném systému už obchoduje Vídeň, která vlastní nejen pražskou, ale i maďarskou a slovinskou burzu. Stejnou platformu používá i německá burza ve Frankfurtu.