Vnitro propouští - do konce roku odejde 400 úředníků

Praha - Ministerstvo vnitra musí do konce roku opustit 20 procent zaměstnanců, tedy asi 400 z celkového počtu 1 906 lidí. Razantní propouštění, které nařídil ministr Radek John (VV), se dotkne pouze úředníků ministerstva, nikoli hasičů nebo policistů. Informaci dnes zveřejnil deník Právo. První vlna propouštění začala už v polovině listopadu, odešlo 7,5 procenta lidí. Zbylých 12,5 procenta opustí úřad v příštích týdnech. Vnitro musí v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun.

Personální opatření má přinést úsporu 200 milionů korun. „Tyto peníze bohužel nikam nepůjdou. My máme škrt 8,3 miliardy, a abychom ho naplnili, tak prostě musíme vyplatit méně peněz propuštěním dvaceti procent civilních zaměstnanců,“ řekl John.

„Realita ve vztahu k rozpočtu celého rezortu na příští rok je podstatně horší, než se odhadovalo za bývalé ekonomické náměstkyně (Světlany Kubíkové). Nový náměstek (Jiří Franc) zjistil, že skutečný stav je horší, že je tam díra zhruba dvě miliardy,“ řekl mluvčí ministerstva Pavel Novák.