Londýnskou dopravu kromě mrazů ochromila i stávka

Londýn – Dopravu v Česku komplikuje sníh, v Londýně se kromě náhlého přílivu studeného počasí letos již počtvrté během letošního podzimu stávkuje. Více než deset tisíc odborářů tak protestuje proti plánu dopravního podniku Transport for London (TfL) zrušit stovky míst ve stanicích. Na 24 hodin jsou ochromeny všechny linky podzemní dráhy.

Plný provoz se do metra vrátí v úterý

Z provozu jsou dnes vyřazeny dvě z 11 linek, na všech ostatních jezdí méně vlaků. Uzavřeno je navíc nejméně 80 z 270 stanic a části tras nejsou vůbec v provozu. Velká zpoždění hlásí také nadzemní dráha, bez problémů jezdí jen dráha DLR spojující centrum města s finanční čtvrtí Canary Wharf a Greenwichem.

Podle TfL jezdí asi 40 procent vlaků. Podobně jako při minulých třech stávkách podnik posílil dopravu o 100 autobusů, stejně jako o další lodě na Temži. I když stávka skončí dnes večer, provoz se vrátí k normálu až v úterý. Tentokrát navíc potíže cestujícím může nachystat i příval studeného počasí. Předpovědi počítají s mrazivými podmínkami po několik dnů. Londýn to přesto zasáhne méně než severovýchod Anglie a Skotsko.

Členové odborového svazu zaměstnanců dopravy a asociace dopravního personálu zahájili protest v neděli večer kvůli sporu o 800 pracovních míst, která chce podnik zrušit v prodejnách jízdenek. Podle odborářů to oslabí bezpečnost provozu. TfL ale tvrdí, že zaměstnance pouze efektivněji rozmístí a nikdo nebude muset nedobrovolně odejít. Ředitel londýnské podzemní dráhy Mike Brown označil stávku za nesmyslnou. Vedení odborů tvrdí, že společnost nechtěla přistoupit na odklad svých plánů o 12 týdnů, zatímco by se jednalo o kompromisu.

Tři miliony cestujících mají dnes problémy

Londýnské metro přepravuje denně kolem tří milionů cestujících. Organizace sdružující firmy tvrdí, že výpadky jeho provozu mohou stát město denně až 50 milionů liber (téměř 1,5 miliardy korun).

Británii zřejmě ještě období větších nepokojů čeká. Nespokojenost se ozývá i z podnikové sféry. Největší britský odborový svaz Unite ve středu oznámil koaliční vládě, že Británii čekají další stávky, protože jsou lidé nespokojení s propouštěním a škrty ve výdajích.