Unijní hospodářství jen pokvete, letos o 1,8 procenta

Brusel - Ještě v letošním roce by se hospodářství Evropské unie mělo dařit výrazně lépe, než mluvily původní prognózy. Dle dnes zveřejněné takzvané podzimní prognózy Evropské komise by unijní HDP měl letos vzrůst o 1,8 procenta. Přitom na jaře komise předpovídala růst pouze ve výši jednoho procenta.

Letos by ekonomika eurozóny měla růst 1,7procentním tempem, v jarní prognóze Brusel očekával růst o pouhých 0,9 procenta. Do celkového výkonu eurozóny se tak příliš nepromítá dluhová krize, která vyústila v nucenou záchranu Řecka a Irska, a není vyloučeno, že se k nim přidají i další země. „Čísla vypadají na první pohled příznivě, je ale třeba říct, že nejistotou a velkou neznámou zůstává příští rok,“ říká o celé evropské ekonomice a Česku nevyjímaje Jan Bureš z Poštovní spořitelny.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn

„Ekonomické oživení drží. Odvahu mi dodává i výhled, že míra nezaměstnanosti v Evropě by se měla konečně snižovat.“

Nicméně v průběhu příštího roku by mělo hospodářství evropské sedmadvacítky i zemí platících evropskou jednotnou měnou mírně zpomalit. Hrubý domácí produkt EU má růst o 1,7 procenta a eurozóny o 1,5 procenta. Podobný vývoj předvídaly i původní prognózy. V roce 2012 hospodářství EU poroste o zhruba dvě procenta a o 1,8 procenta v zemích platících eurem.

Ovšem pokles počtu lidí bez práce bude velmi pozvolný. Letos by míra nezaměstnanosti měla dosáhnout 9,6 procenta v EU a 10,1 procenta v eurozóně a během příštích dvou let by se měla snížit na 9,1 procenta v evropské sedmadvacítce a na 9,6 procenta v zemích platících eurem.

Pomalé zlepšení by mělo nastat také v hospodaření jednotlivých členských států. Rozpočtové deficity by měly letos klesnout v celkem 24 členských státech z 27, především pak díky ukončení stimulačních programů na podporu ekonomiky během hospodářské krize. Celkový deficit v EU má letos činit 6,8 procenta, v příštím roce 5,1 procenta a v roce 2012 4,2 procenta.

Německý úřad práce
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová