Řecko bude moci splácet mezinárodní pomoc o šest let déle

Atény - Řecko bude moci splácet záchranný úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie až do roku 2021, tedy o šest let déle, než mu stanoví současná dohoda. Výměnou za to zaplatí vyšší úrok. Informoval o tom dnes řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Řecko má získat od mezinárodních partnerů celkem 110 miliard eur (2,7 bilionu korun).

Fixní úroková sazba úvěru nyní činí 5,5 procenta. Nově se má zvýšit na 5,8 procenta. „Splácení, které se má nyní uskutečnit do roku 2015, se prodlouží do roku 2021,“ uvedl Papakonstantinu. „Rozhodnutí je velmi důležité, otevírá cestu k návratu na trhy dříve, než jsem čekali,“ dodal. Poslední splátku ze slíbené půjčky má Řecko obdržet v roce 2013.

Zdroj agentury Reuters z EU potvrdil, že ministři financí se na nedělním setkání, kdy se projednávala půjčka pro Irsko, předběžně dohodli na prodloužení doby splatnosti. Dohoda však musí být ještě detailně propracována a formálně odsouhlasena na příštím zasedání ministrů financí eurozóny a Evropské unie 6. až 7. prosince. Rozhodnutí musí rovněž schválit parlamenty zemí eurozóny.

Řecko je šťastnější z hříšníků

„Řecko paradoxně vydělalo na tom, že bylo první,“ míní analytik CITFINu Tomáš Volf. Pomoc Irsku, případně dalším zadluženým zemím, poskytnou mezinárodní instituce za mnohem horších podmínek.

O možném prodloužení doby splatnosti úvěru se již o víkendu v rozhovoru pro list Realnews zmínil Poul Thomsen, který má v rámci měnového fondu na starosti pomoc pro Řecko. Podle něj by prodloužení doby splatnosti mohlo uklidnit trhy s obligacemi, protože pro zemi bude snadnější obsloužit svůj dluh.

Řecko se letos v květnu stalo prvním členem eurozóny, který byl nucen požádat o pomoc své partnery, protože mu hrozil bankrot. Dluhy Řecka přesáhly 115 procent hrubého domácího produktu, deficit veřejných financí za loňský rok atakoval hranici 15 procent HDP. Země navíc ztratila důvěru trhů. Zahraniční pomoc získalo Řecko výměnou za drastická úsporná opatření.