Spojení British Airways a Iberie už nic nebrání

Londýn/Madrid - Akcionáři britské letecké společnosti British Airways (BA) a španělských aerolinek Iberia dnes na valných hromadách dali zelenou spojení obou společností v hodnotě 5,7 miliardy liber (asi 167 miliard korun). Fúze bude znamenat vznik třetích největších aerolinek v Evropě. BA a Iberia začaly o spojení jednat již v červenci 2008, podpis dohody oficiálně oznámily v dubnu letošního roku. Evropská komise pak spojení schválila v červenci. Se sloučením dnes souhlasilo 99 procent akcionářů obou aerolinek.

British Airways a Iberia budou i po spojení létat nadále pod svojí značkou, zastřešovat je bude holdingová firma nazvaná International Airlines Group. Tržní hodnota nových aerolinek bude 7,5 miliardy dolarů (zhruba 141 miliard korun). Akcionáři BA mají vlastnit v nové skupině podíl zhruba 55 procent a Iberie 45 procent.

Nové spojení = 406 letadel mířících do 250 destinací

Celkem 406 letadel nové skupiny bude létat do 250 destinací po celém světě. Silné postavení bude mít hlavně na linkách mezi Evropou a Severní Amerikou, Iberia je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří pětinový podíl. Ročně obě firmy přepraví kolem 57 milionů cestujících a tržby se mají pohybovat kolem 12 miliard liber.

V poslední době se obě letecké společnosti potýkaly se ztrátami způsobenými poklesem poptávky po letecké přepravě. Firmy se rovněž dohodly na rozšíření spolupráce s americkými aerolinkami American Airlines u letů přes Atlantik v rámci aliance oneworld.

Dle výše příjmů se nová letecká společnost zařadí za německou Lufthansu a francouzsko-nizozemskou firmu Air France-KLM. International Airlines Group bude registrovaná v Madridu, kde se také budou konat zasedání správní rady a valné hromady akcionářů. Finanční a provozní centrum bude mít v Londýně. S akciemi holdingu se má začít obchodovat koncem ledna na londýnské burze.

Panorama olympijského Vancouveru
Zdroj: ČT24