Obama: Zmrazíme mzdy federálních pracovníků a ušetříme miliardy

Washington - Návrh amerického prezidenta Baracka Obamy nepřeje rodinným pokladnám federálních zaměstnanců, neboť zmrazuje jejich platy. Výjimku budou představovat pouze vojáci. Opatření by mělo trvat dva roky a jeho cílem je během následujících deseti let ušetřit těžce zadlužené státní kase 60 miliard dolarů.

Obamu v současnosti trápí vysoké rozpočtové schodky, a proto potřebuje šetřit: „Stejně jako si musely utáhnout opasky rodiny a firmy, tak si je musí utáhnout i vláda.“ Podle komentátorů prezident svým návrhem podává ruku republikánům, kteří výrazně posílili v nedávných parlamentních volbách a požadují, aby federální vláda přistoupila k výdajovým škrtům.

V příštích pěti letech až 28miliardová úspora

Zmrazení platů se má dotknout fiskálních let 2011 a 2012. Opatření by ještě ve zbytku fiskálního roku 2011, který začal letos v říjnu, mělo ušetřit dvě miliardy dolarů. V následujících pěti letech by mělo přinést úsporu 28 miliard dolarů. Výjimku z návrhu mají pouze vojáci, na civilní zaměstnance ministerstva obrany se ale vztahuje.

Vysoké rozpočtové schodky trápí Spojené státy dlouhodobě. Situaci ještě zhoršila nedávná recese. Rozpočet na fiskální rok 2011, který zatím nebyl schválen, počítá se schodkem 1,267 bilionu dolarů. Za předchozí fiskální rok dosáhl deficit 1,29 bilionu dolarů a byl druhý nejvyšší po předloňském 1,42bilionovém rekordu.

Dosud přitom Obamova vláda pro snižování deficitu příliš neudělala. Prezident pouze jmenoval komisi ze zástupců obou politických stran, která by měla do 1. prosince předložit návrhy na dlouhodobé snížení deficitu a státního dluhu. Komise již zveřejnila předběžný návrh konečné zprávy, který počítá s rozsáhlou reformou daňového systému a snižováním výdajů včetně nákladů na důchodový systém. Návrhy komise však nebudou závazné pro Kongres.