Nájemníci deregulovaných bytů dostanou zvláštní poradenství

Praha – Zvláštní poradenskou a informační kampaň pro nájemníky bytů s regulovaným nájmem dnes zahájilo Ministerstvo pro místní rozvoj společně se Sdružením nájemníků ČR (SON). Na společné tiskové konferenci to dnes oznámili ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. Regulace nájemného pro přibližně 400 tisíc bytů v Česku končí posledním dnem letošního roku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

„Rádi bychom tak předešli zbytečnému vyhrocení situace kolem nájemního bydlení, aby se z nájemníků nestávali rukojmí různých politických stran,“ řekl k zahájení kampaně ministr Jankovský.

Ministerstvo spolu se sdružením posílí činnost svých informačních linek, v případě SON také činnost regionálních pracovišť. Sdružení na to od ministerstva získalo čtvrt milionu korun. Nájemníci můžou pomoc vyhledat telefonicky, e-mailem nebo osobní návštěvou na některém z regionálních pracovišť Sdružení nájemníků. Jejich seznam najdou na webu sdružení. Klíčové informace se objeví také v inzerátech v tisku.

O konečné výši nájemného rozhodne soud

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský o novele:

„Říká, že majitel a nájemce, pokud se nedohodnou, tak mají právo se obrátit na soud, který potom rozhodne o tržním nájemném v místě a čase obvyklém.“

Kvůli skončení regulace už vláda připravila novelu občanského zákoníku, která mění vztahy mezi nájemníky a pronajímateli. Pro lepší orientaci soudů, ale především nájemců a pronajímatelů připravuje ministerstvo pro místní rozvoj cenové mapy nájemného, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody. K dispozici však budou zřejmě až v únoru příštího roku.

Ministerstvo chce zároveň v chystaném návrhu omezit přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka. Nájem tak přejde na osoby blízké nebo na osoby hodné zvláštního zřetele, a to na dva roky. Ministerstvo tak nevyhovělo tlaku, aby od prvního ledna mohli majitelé dávat výpověď bez udání důvodů. Podle Jankovského se obávalo, že by nájemníci byli dotlačeni k uzavírání nevýhodných smluv.

„Vzhledem k tomu, že ten trh je skutečně pokřivený a musíme postupovat velmi citlivě, proto je tam jenom přechod toho nájmu tak, abychom tu situaci ošetřili, než se nám ten trh stabilizuje,“ řekl Jankovský. Nájemníci ale podle novely budou muset nahlašovat více údajů o lidech, kteří s nimi v bytě bydlí navíc.

Byty na Praze 13
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík