Nezaměstnaných je v Evropě stále stejně, tedy dost

Brusel - Počet nezaměstnaných v eurozóně v říjnu po šesti měsících, kdy se po revizích čísla držela na deseti procentech, mírně stoupl na 10,1 procenta. Trh přitom výsledek v této výši očekával. V celé Evropské unii pak míra nezaměstnanosti setrvala na zářijových 9,6 procenta, uvedl Evropský statistický úřad (Eurostat).

Podle Eurostatu přibylo v unii v říjnu 84 tisíc lidí bez práce, z toho 80 tisíc připadlo právě na unijní státy platící společnou evropskou měnou. Celkem je nyní v EU více než 23 milionů nezaměstnaných, z nichž téměř 16 milionů je v eurozóně. Přitom v říjnu loňského roku byla nezaměstnanost v eurozóně 9,9 procenta a v celé 27členné EU 9,4 procenta. Za rok tak množství nezaměstnaných vzrostlo v EU o 590 tisíc.

Práci hledají nejsnadněji Nizozemci a Rakušané

Nejnižší nezaměstnanost má mezi členskými státy Nizozemsko (4,4 procenta) následované Rakouskem (4,8 procenta). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti mají Španělsko (20,7 procenta), Lotyšsko (19,4 procenta) a Litva (18,4 procenta). Proti loňskému stavu nezaměstnanost v říjnu klesla v osmi členských zemích EU, zatímco ve zbývajících 19 se zvýšila. Největší pokles hlásí Německo (ze 7,5 na 6,7 procenta), nejvyšší nárůst Litva (ze 14,4 na 18,4 procenta).

Podle údajů Eurostatu činila v Česku říjnová nezaměstnanost 6,9 procenta, což je šesté nejnižší číslo z 27 států EU. Na Slovensku činila 14,7 procenta, což je naopak páté nejvyšší číslo a druhé nejvyšší v eurozóně.

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat