Blokáda řeckých přístavů ukončena, nyní však stávkují novináři

Atény - Řecko do dneška sužovaly další stávky, tentokrát proti vládním škrtům protestovali zaměstnanci přístavů. Vláda proto v pondělí přijala nouzová opatření, která týdenní stávku ukončila. Původně byla týdenní stávka v řecké námořní dopravě v pondělí na vnitrostátních linkách prodloužena nejméně do čtvrtka. Přerušení provozu trajektů a nákladních lodí mezi kontinentálním Řeckem a jeho nesčetnými ostrovy způsobilo značné komplikace v dodávkách potravin a dalšího zboží denní potřeby ostrovanům. Do celodenní stávky dnes vstoupili řečtí novináři.

Z největšího řeckého přístavu Pireus se v posledních osmi dnech vytratil typický každodenní ruch. Vystřídaly ho jen řady protestujících, přivázané lodě a nápisy stop. Zaměstnanci přístavu stávkovali proti vládním plánům, které by, jak se domnívají, mohly vést k mzdovým škrtům.

Stávku v námořní dopravě vedl Celořecký námořní svaz (PNO), který zastupuje dvacet tisíc pracovníků v tomto odvětví. Odborová organizace se stále nebyla s to dohodnout se zaměstnavateli na nové kolektivní smlouvě na příští rok. „Naše osmidenní stávka byla dnes ráno přerušena,“ oznámili zástupci svazu.

Lodní stávka se nejvíce dotýká ostrovů

protestující

„Náš boj povede k vítězství. Nesmíme to vzdát. Musíme do toho vložit všechny naše síly.“

Protesty nejvíc pociťovaly řecké ostrovy. Zásoby zboží tam ubývaly každým dnem. Odbory v pondělí oznámily, že stávku z 23. listopadu prodlužují na vnitrostátních linkách nejméně do čtvrtka. Ministr námořních záležitostí Joannis Diamantidis ještě ten den stávkujícím nařídil vrátit se do práce. Kdyby neuposlechli, riskovali stávkující trestní stíhání.


Podle agentury AP dnes 24hodinovou stávku zahájili řečtí žurnalisté. Protestu minulý týden předcházelo ukončení tištěného vydání liberálního týdeníku To Vima (Tribuna). Stávka znemožní mimo jiné aktualizaci zpravodajských serverů a vydávání středečních novin. Narušeno je také vysílání zpravodajských programů. Řecké odbory chystají další celonárodní stávku na 15. prosince.

Vydáno pod